4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Gölü kirletenlere ceza!

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan Gölü’ne Sukesen Deresi yoluyla çamurlu sular akıttığı nedeniyle taş ocaklarına ceza kesildi.

Ankara’nın nefes alınacak mekanlarından Mogan Gölü’ne Sukesen Deresi yoluyla akan çamurlu sular, Gölbaşı Belediyesi Zabıta ekiplerini harekete geçirdi ve taş ocaklarına ceza yağdı. Taş işletmeleri ile sürekli sorun yaşanırken zabıta ekipleri, son 2 ay içerisinde 4 ayrı firmaya yaklaşık 40 bin lira ceza kesti. Taş işletmelerinin çoğunun arıtma sistemi bulunmadığını belirten zabıta yetkilileri, kirli suların bu yüzden Sukesen Deresi yoluyla Mogan Gölü’ne ulaştığını söylediler.

Gölbaşı Belediyesi Zabıta Müdürü Pehlül Eraslan, taş ocaklarına son iki ay içerisinde 6 defa çevreyi kirletmekten dolayı Kabahatler Kanunu’na göre yaklaşık 40 bin lira ceza kesildiğini açıkladı. Belediye olarak su kanalına bırakılan kirli su için bir çökeltme seti oluşturduklarını ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Eraslan, çözümün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapacağı özel proje olabileceğine dikkat çekti.

Diğer taraftan taş işletmecilerinin atıklarını dökmeleri için gösterilen alanın dere yatağı üzerinde olması yüzünden, dökülen moloz ve çamurlar dere yatağını yok ederken bu yolla da Mogan Gölü’ne kadar pis suyu taşıyor.

“ÇAMURLU SU ENGELLENSİN”

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği Başkanı İsa Ömercan, Sukesen Deresinden yıllardan beri pissu akıtıldığına dikkat çekti ve Mogan’ın kurtarılması için tüm yetkilileri harekete geçmeye çağırdı. Ömercan, “Mogan Gölü’ne bu dereden yıllardan beri taşçıların bıraktığı çamurlu sular akıyor. Birçok defa basın yoluyla söylememize rağmen yetkililer ne yazık ki bir proje üretemedi. Oysa en azından bu kanala çökeltme havuzları yapılarak çamurlu suyun gelmesi engellenebilir. Taş işletmelerinin arıtma tesisi yapmaları artık şart oldu. Ayrıca döküm yeri olarak daha uygun bir yer gösterilmesi zamanı geldi. Biz artık bunları söylemekten yorulduk” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2012 Perşembe 15:01:44
Güncelleme :6 Eylül 2012 Perşembe 15:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?