1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Görme engelliler meydanlara indi

Görme engellileri temsil eden sivil toplum örgütleri, Bakanlar Kurulu üyelerinin imzalarına açılan Özürlüler Kanun Tasarısı’nı protesto etti. Kızılay Güvenpark YKM Binası önünde toplanan Altınokta Körler Derneği, Evrensel Görme Özürlüler Derneği, Uygar Görme Engelliler Derneği, Zihinsel Engellileri Koruma Derneği, Türkiye Görme Engelliler Derneği, Zihinsel Özürlüler Federasyonu ile Türkiye Körler Federasyonu yanlılarını temsil eden bir grup, "İçi boş yasa istemiyoruz" ve "İş, eğitim, sosyal güvenlik" şeklinde slogan attı.

Grup adına bir açıklama yapan Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Suha Sağlam, Sakatlar Haftası içerisinde Körler Günü’nde bazı hususların altını çizerek, hükümeti uyarmak istediklerini belirtti ve TBMM’nin önüne getirilmiş olan 44 maddelik yasa tasarısında, daha önce imzaya açılmış olan tasarıda bulunmayan ve kendilerinin yıllardan beri üzerinde durduğu bir hususun yer aldığını kaydetti.

Sağlam, bunun 2022 sayılı yasayla 65 yaşın üzerindeki vatandaşlara ve muhtaç özürlülere verilen muhtaçlık aylığının ağır derecedeki özürlüler için 3 misline, işe yerleştirilmeyen özürlüler için ise 2 misline çıkarılması olduğunu kaydederek, "Bizler esas olarak bu miktarın tüm işsiz ve muhtaç özürlüler için asgari ücrete yakın bir oranda gerçekleştirilmesini istemekteyiz. Ancak hükümetin imzaya açtığı metinde bulunmayan bu hususa yer verilmiş olması olumludur" dedi.
TBMM’ye sevk edilen tasarıda karar alma süreçlerinde engellilerin söz ve karar sahibi olması konusunda eksikliğin devam ettiğini kaydeden Sağlam şöyle devam etti:

"TBMM’ye sevk edilen tasarıda engellilere yönelik yarımcı düzenlemelerin kaldırılması yönünde bir adımın atıldığı görülmemektedir. Çeşitli işlemlerde görme engellilere iki tanık zorunluluğu, engellilerin noter, savcı ve hakim olamayışları, sakatlığın velayetin reddi nedenlerinden biri olarak sayılması gibi yüz kızartıcı ayrımcı düzenlemeler devam etmektedir."

Sağlam, hükümetten ve TBMM Başkanlığı’ndan Özürlüler Kanun Tasarısı’nın komisyonlarda yeterince tartıştıktan sonra genel kurula indirmelerini istediklerini kaydetti. Yapılan basın açıklamasından sonra grup olaysız dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 14:51:35
Güncelleme :12 Mayıs 2005 Perşembe 13:39:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?