3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Gül'den 8 Mart mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Kadınlarımızın haklarını öğrenmesi, onların takipçisi olması, geliştirilmesi yönünde çaba göstermesi, kadın-erkek tüm toplumun bunun gerekliliğine inanması ve cinsiyet ayrımcılığının sona ererek, tartışılan bir konu olmaktan çıkması arzumuzdur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, kadın haklarının geliştirilmesi konusunda atılacak adımların gündemdeki öncelikli yerini koruduğunu bildirerek, "Büyük Atatürk'ün öncülüğünde Cumhuriyet döneminde sağlanan ilerlemelerle kadın hakları konusunda bir sıçrama yaşanmıştır. Son yıllarda da, gerçekleştirilen düzenlemelerle kadın hakları ve kadınların durumu ile ilgili olarak eğitim, sağlık, çalışma hayatı, siyaset gibi hayatın temel alanlarında önemli iyileşmeler sağlanmıştır. Bu iyileşmenin daha da hızlandırılarak devam ettirilmesi elzemdir. Ülkemizde AB'ye üyelik sürecinde demokrasi ve insan hakları standartlarının yükseltilmesi ve bu bağlamda kadın haklarının geliştirilmesi amacıyla reformların kararlılıkla sürdürülmesi konusunda güçlü bir irade mevcuttur" şeklinde konuştu.

Kadınların ülke gelişimindeki katkılarına rağmen günlük hayatta karşılaştıkları zorluklara dikkat çeken Gül, "Ülkemizin gelişme sürecinde öncü rol üstlenmiş, bilim, siyaset, eğitim, kültür-sanat ve iş dünyasında hepimizi gururlandıran büyük başarılar elde etmişlerdir. Bu gurur tablosunun yanı sıra tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınların birçok sorunla mücadele ettiğini, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması amacıyla yapılan düzenlemelerin günlük hayatta uygulama alanı bulabilmesi için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini de dile getirmek zorundayız. Kadınların hayat şartlarının iyileştirilmesi, eğitim seviyelerinin yükseltilmesi, çalışma ve seçilme haklarının yaygınlaştırılması, toplumsal statülerinin güçlendirilmesi ve aile içi şiddet başta olmak üzere
karşılaştıkları olumsuzlukların giderilmesi büyük önem taşımaktadır" dedi.

Cinsiyet ayrımcılığı ile mücadelede kadınların da kendi haklarını savunması gerektiğini ifade eden Gül, "Kadınlarımızın haklarını öğrenmesi, onların takipçisi olması, geliştirilmesi yönünde çaba göstermesi, kadın-erkek tüm toplumun bunun gerekliliğine inanması ve cinsiyet ayrımcılığının sona ererek, tartışılan bir konu olmaktan çıkması arzumuzdur. Kadınlarımıza yönelik ayrımcı, dışlayıcı ve şiddet içeren uygulamalar sona erdirilebildiğinde, tüm kız çocuklarımız eğitimin her seviyesinden yararlanabildiğinde, ülke yönetiminde daha çok kadınımız söz sahibi olabildiğinde geleceğe daha da güvenle bakabileceğimiz muhakkaktır. Bu konuda devletimizin yanı sıra, kadın örgütlerinin, diğer sivil toplum kuruluşlarının ve basın yayın organlarının gayretleri büyük önem taşımaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Gül mesajını "Dünya Kadınlar Günü'nde sevginin, saygının en yücesini hak eden kadınlarımızı tebrik ediyor, daha adil ve cinsiyet ayrımcılığının sona erdiği bir dünya dileğimi yineliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum" sözleriyle sonlandırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 17:52:43
Güncelleme :7 Mart 2009 Cumartesi 17:56:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?