5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Güler madende iftar açtı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) EPDK'ya bir yazı göndererek, artan maliyetler nedeniyle TEDAŞ'ın elektriğe zam yapması gerektiği yönündeki ifadesinin doğru olmadığını belirterek, TETAŞ'ın TEDAŞ'a sattığı elektriğe yaptığı zammın da elektrik dağıtım özelleştirmelerini kesinlikle etkilemeyeceğini söyledi. 

Bakan Hilmi Güler, Çayırhan Termik Santrali'nin 250 metre yer altındaki kömür ocağında maden işçileriyle birlikte iftar yaptı. Maden ocağı çıkışında bir açıklama yapan Bakan Güler, maden ocağında yaptığı iftarın çok anlamlı olduğunu belirtti. Emeğin kömüre nasıl dönüştüğünü gördüklerini ve çalışanlarla aynı ortamı paylaştıklarını ifade eden Güler, "Benim için son yılların en anlamlı iftar sofrası oldu" dedi. Daha önce da Zonguldak'taki bir kömür madeninde 800 metre yer altına indiğini ifade eden Güler, artık eski çalışma şartları ve eski uygulamalar olmadığını, bunu çalışanların da belirttiğini anlattı. Bakan Güler daha sonra, bir basın toplantısı düzenledi. Çayırhan Termik Santrali'ne ait kömür madeninde, yeni bir kömür üretim makinesinin devreye alınmasını gerçekleştirdiklerini bildirdi. Güler, kömürü otomatik üreten bu makinenin çok önemli olduğunu belirtti. Yerli kaynaklara verdikleri önemi vurgulamak açısından bunun önemli bir mesaj olduğunu belirten Güler, "Enerji politikamızı mümkün olduğu kadar yerli kaynaklarımızla sağlamayı düşünüyoruz ve bunu niçin de yoğun bir çaba içindeyiz. Dışa bağımlılığımızı ne kadar azaltırsak, yerli kaynaklarımıza ne kadar ağırlık verirsek bu bizim enerji politikamız için de çok önemli bir mesaj olacaktır" diye konuştu. 

Madenciliğin çok zor ve yoğun emek gerektiren bir iş olduğuna dikkati çeken Güler, madenciliğin emeğin cisimleşmiş hali olduğunu söyledi. Verim açısından dünya ortalamasının kişi başına 14 ton olduğunu, burada ise 40 tona çıktığını gördüklerini belirten Güler, bunun bir Avrupa rekoru olduğunu kaydetti. 

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Güler, Çayırhan Termik Santrali'nin sözleşme tadili ile gecikmenin nedeninin sorulması üzerine şunları söyledi:
"Zaman zaman petrol, doğalgaz ve elektrik yasalarında geçiş dönemi ile ilgili belirsizlikler veya yönetmeliklerle ilgili sorunlar yaşanıyor. Fakat biz burada bunu çözüyoruz. Çünkü liberal bir piyasanın oluşmasını arzu ediyoruz. Bununla ilgili belli bir noktaya gelindi. Diğer sorunları olduğu gibi bunu da çözüyoruz. Uzamasının nedeni tarafların yorum farkları. Bu yorum farkını da ortadan kaldıracağız."

"EKONOMİNİN GEREĞİ NEYSE ONU YAPIYORUZ"
ÖİB'nin EPDK'ya, TEDAŞ'ın yüzde 15 oranında artan maliyetlerinden dolayı elektrik fiyatlarına zam yapması gerektiği yönünde bir yazı gönderdiğinin hatırlatılması üzerine, "Biz, ekonominin gereği neyse onu yapıyoruz. Bu gibi kararları biz tek başımıza bakan olarak veremiyoruz. Özellikle Özelleştirme İdaresi tek başına veremez. Bakanlar olarak birbirimizle görüşerek yaptığımız bu çalışma. Bizlere bağlı olan bir kurumun böyle bir ifade ortaya koyması doğru değil. Neticede bu bir enerji politikası meselesidir. Ekonomiyle de yakından ilgili olduğu için bu gibi kararları ben Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak bile tek başıma ifade etmediğim gibi, böyle bir kurumun da ifade etmesi doğru olmaz. Biz 4 yıl, elektriğe zam yapmayarak aynı zamanda enflasyonun da düşmesine önemli katkıda bulunduk. Bunlar aynı zamanda bir getiridir. Sanayicimiz, ihracatçımız, turizmcimiz ve geniş halk kitleleri elektrikle ilgili politikamızı çok yakından izlemektedir" dedi. 

Doğalgaz zamları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Güler, "Doğalgaz dışa bağımlı olduğu için yükseldiği zaman zam yapıyoruz, düştüğü zaman da indirim yapıyoruz. Bunu da bir hükümet politikası olarak takip ediyoruz. Bununla ilgili kararları da ortak veriyoruz. Ekonomiyle ilgili bakanlarla istişare ile karar veriyoruz. Burada temel mesele ekonomiye bir bütün olarak bakmaktır" ifadelerini kullandı.
TETAŞ'ın TEDAŞ'a sattığı elektriğe yaptığı zammın TEDAŞ özelleştirmesini etkileyeceği eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise Güler, "Hayır kesinlikle etkilemez. Çünkü geçen sene de indirim söz konusuydu. Bu, tamamen bizim enerji KİT'leriyle ilgili yapmış olduğumuz bir uygulamadır. Bunun herhangi bir şekilde tüketiciyi etkilemeyeceğini ifade ettim. Bu kesinlikle özelleştirme ile ilgili bir şey değil. Bu konu çok farklı yerlere çekilmektedir. Netice itibariyle geçen sene de indirim söz konusuydu. Kendi aramızda muhasebeleşme meselesiydi. TETAŞ, kanun gereği kar da zarar da etmiyor. Meydana gelen geçen seneki karı, bu sene de benzer zararı kendi içimizde telafi ediyoruz. Bunun özelleştirmeyi etkilemesi söz konusu değil" şeklinde konuştu. 

Türkiye'de 'illa zam yapılsın' diyen bir grup olduğunu savunan Güler, "Ben zammın bu kadar istendiği bir ortamı hayretle karşılıyorum. Neticede buna karar verecek olan bizleriz. Ekonomiyi yöneten bir hükümetimiz var, bakanlar var. Neden böyle bir zam lobisi ortaya çıktı, neden bu aynı zamanda kamunun da sözcüsü olan sizler tarafından gündeme getiriliyor, bunu da anlayabilmiş değilim" dedi.
BOTAŞ'ın bu yılı zararla kapatacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine ise Bakan Güler, "BOTAŞ'ın alacakları var. Alacakları kadar da borcu var. Bunların hepsini karşı karşıya getirdiğimiz zaman BOTAŞ başarılı bir kuruluştur" dedi. Güler ayrıca, elektrik üreten otoprodüktörlerin de Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği'nin devreye girmesi ile birlikte şikayetlerinin kalmadığını ve artık durumlarından memnun olduklarını kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2006 Çarşamba 23:22:40
Güncelleme :19 Ekim 2006 Perşembe 07:58:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?