4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Gümrük geyikleri AOÇ yolcusu

İstanbul'da bir hayvanat bahçesi için Hollanda'dan getirtilen, ancak ülkeye girişleri yasak olduğu için yaklaşık 1 aydır gümrük alanında tutulan 5 geyik, Atatürk Orman Çiftliğine götürülmek üzere yola çıkarıldı.


Yenibosna'da özel kargo şirketine ait bir antrepoda kafes içinde bakılmakta olan ''Dama Dama'' cinsi geyikler, bir sandık içine konularak araca yüklendi.


Araç daha sonra geyikleri Ankara Atatürk Orman Çiftliğine götürmek üzere hareket etti. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet
Kavak, deli daha hastalığı yüzünden yaklaşık 10 yıldır Hollanda'nın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinden geviş getiren hayvanların ithalatının yasak
olduğunu hatırlatarak, bu yasak kapsamında bulunan geyiklerin de izin alınmadan yurda sokulmak istendikleri için bir aydır gümrük alanında bekletildiklerini söyledi.


Kavak şöyle devam etti: ''Bu sıradışı bir durum. Aslında izin verilmeyecek bir durumla karşı karşıya kalındı. Geyikleri getirten hayvanat bahçesi Sahibi Halit Sümbül'ün tüm ithalat, ihracat işlemleri ve vergileri ödeyerek bunları Devlet Üretme Çiftliğine hibe etmesi üzerine Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker tarafından ilk kez bir defaya mahsus olmak üzere izin verilmiştir. Bu geyikler Atatürk Orman Çiftliğine intikal ettirilecek ve orada doğal ortama eşdeğer bir parkta yaşamlarını sürdüreceklerdir.''


Geyiklerin antrepoda bulundukları sürede sağlık kontrollerinin yapıldığını belirten Kavak, ancak ''deli dana'' hastalığının klinik kontrollerle teşhisinin yapılamayacağını, hastalığın kuluçka süresinin 8-10 yıl olduğunu bildirdi.
Kavak, geyiklerin Atatürk Orman Çiftliğine hayvan refahı göz önünde bulundurularak taşınacaklarını kaydetti.


Halit Sümbül de başka çıkar yolu olmadığı için ve geyikleri sağlıklarını düşünerek hibe ettiğini belirterek, onları sık sık ziyarete gideceğini söyledi. Bu arada, bir aydır geyiklerin bakımını üstlenen DHL çalışanları da ''Maskara'' ''Yavrucak'' ''Ceren'' ''Sosyal Kelebek'' ve ''Zıpzıp'' adını verdikleri geyiklere çok alıştıklarını ve onları özleyeceklerini söyledi.

a.a
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 20:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?