3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Haberleşme için baz istasyonu şart'

Yargıtay’ın baz istasyonlarının insan sağlığına zararlı olduğuna ilişkin kararı yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, baz istasyonları olmadan kesintisiz haberleşmenin imkánsız olduğunu söyledi.

YARGITAY, kentlerde apartmanlara kurulan baz istasyonlarıyla ilgili tartışmaya son veren bir karar aldı. Yargıtay, yönetmeliğe uygun olarak kurulup işletilseler bile bu baz istasyonlarının, "uzun zaman diliminde insan sağlığında zarara neden olacağına" hükmetti.

Ankara’da bir kişi, oturduğu caddede bulunan binadaki baz istasyonunun, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği iddiasıyla kaldırılması için Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Baz istasyonunun ait olduğu GSM şirketinin avukatları, istasyonun sertifikalı ve yönetmeliklerde belirtilen değerlere uygun olarak kurulup işletildiğini savunarak, davanın reddini istedi. Yerel mahkeme, baz istasyonunun davacı vatandaşa ait yerlere 20-25 metre arasında uzaklıkta bulunduğunun ve alan şiddetinin cihaz için öngörülen limit değerlerin altında olduğunun tespit edildiğini belirterek davayı reddetti.

Davacı, kararı temyiz etti. Bu karar üzerine dosya yeniden Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilecek. Mahkeme ilk kararında direnirse dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Haberleşme için baz istasyonu şart

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, dünkü basın toplantısında Yargıtay’ın aldığı karara ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "Her nimetin bir külfeti vardır. Baz istasyonlarının sağlığa zararlı olduğuna dair ispatlanmış bir konu mevcut değil. O kararı bilemiyorum. Bir gerçeği de bilmemiz gerekiyor. Haberleşmenin kesintisiz sağlanması için bu baz istasyonları şart. Bunlar olmazsa haberleşme olmaz. Ya cep telefonundan vazgeçeceğiz ya da baz istasyonları ile yaşamaya alışacağız."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 08:35:49
Güncelleme :6 Ocak 2009 Salı 08:39:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?