4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Habur sınır kapısı kapatılmıyor

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Meclis'te tezkerenin kabul edilmesinden sonra Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmasının şu anda söz konusu olmadığını söyledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konu Türkiye'nin güvenliği ise bunun maddi hesaplarının yapılamayacağını belirterek, "Biz 'Habur Sınır Kapısı kapatılırsa maddi zararı ne olur?' diye bakmayız" şeklinde konuştu.

Sarp Sınır Kapısı'nın modernizasyonu TOBB tarafından yapılacak. Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek modernizasyon uygulamasının maliyeti 41 milyon YTL olacak. Projenin 12 ay sonra tamamlanması planlanırken, TOBB 20 yıl işletme hakkına sahip olacak.

Gürcistan sınırında yer alan Sarp Sınır Kapısı'nda X-Ray araç tarıma sistemleri, araç plaka okuma sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kapalı devre kamera sistemi, elektronik kartlar, fast food restoran, free shop, hediyelik eşya mağazası, banka ve sigortacılık işlemleri gibi hizmetler sunulacak. Sarp Sınır Kapısı'nın modernizasyonu protokol imza töreni TOBB'da yapıldı.

Törene Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Müsteşarlığı bürokratları ve işadamları katıldı. Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, dış ticaret hacmimizin yüzde 40'ının kara sınır kapıları aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirterek, Türkiye'ye giriş-çıkış yapan toplam yolcuların da yüzde 30'dan fazlasının kara gümrük kapılarını kullandığını kaydetti. Sınır kapılarının etkin ve verimli hale getirilmesi için yapılacak her tür iyileştirmenin Türkiye ekonomisine ve ayrıca tanıtımına getireceği faydaların açık olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "TOBB, modernizasyon ihtiyacını en çok hisseden kurumlardan birisi olarak, böyle bir projede sorumluluk üstlenmekten kaçınmamıştır. Bu kapsamda, İpsala, Habur ve Cilvegözü gümrük kapılarının modernizasyonu işlemleri tamamlanmış ve modern imkanlarla donatılarak hizmete sunulmuştur. Diğer taraftan en büyük sınır kapımız olan Kapıkule'yi yenileyecek proje çalışmaları da bitirilmiş ve inşaat aşamasına gelinmiştir. Hamzabeyli, Nusaybin ve Dereköy gümrük kapılarına ilişkin çalışmaları da, gümrük müsteşarlığımızla işbirliği içinde devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Modernizasyon projelerinin önemli aşamalarından birisinin Gürcistan'a açılan Sarp Gümrük Kapısı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Son yıllarda ülkemiz ile Gürcistan arasında ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda artan işbirliği memnuniyet vericidir. Nitekim Gürcistan ile aramızdaki tercihli ticaret anlaşması 2006 yılında imzalanmıştır; serbest ticaret anlaşması müzakereleri de tamamlanmak üzeredir. Bu anlaşmaların, iki ülke arasındaki yakın işbirliğini daha da geliştireceği açıktır. İki ülke arasındaki 90 güne kadar vize muafiyeti uygulaması, ayrıca Batum Havalimanı'nın ortak kullanımı gibi bazı gelişmeler de kurulan iyi ilişkilerin somut sonuçlarıdır. Gürcistan ile ülkemiz arasındaki dış ticaret hacmi 800 milyon dolara ulaşmıştır. Temel olarak inşaat malzemeleri ve gıda ürünleri üzerine kurulu olan ihracatımızın 2007 sonu itibariyle 500 milyon dolar olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Sarp gümrük kapısının modernizasyonu sonrasında bu rakamın ilk yıl 1 milyar dolara, 5 yıllık dönemde de 3 milyar dolara yükselmesi hedeflenmiştir. Tüm bu gelişmeler ve hedeflerin yanı sıra, bölgenin uluslararası ulaştırma ve enerji
koridorlarındaki konumu da, sarp gümrük kapısının modernizasyonuna hayati bir önem kazandırmaktadır. Halen sarp gümrük kapısında yıllık toplam 180 bin civarında araç ve 1.3 milyon yolcuya hizmet verilmektedir. Modernizasyonun tamamlanmasıyla birlikte 500 bin araç ve 3 milyon yolcuya hizmet verilebilir hale gelinecektir."
Bakan Yazıcıoğlu ise hükümetin sınır kapılarının modernizasyon uygulamalarına büyük önem verdiğini belirterek, "Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen projeler bütçeye bir yük yük getirmiyor" dedi. Yazıcıoğlu, gümrüklerin ekonominin can damarı olduğunu ifade ederek, "Hedefimiz gümrük hizmetlerine yeni bir vizyon katmaktır. Gümrüklerde en alt kademede çalışanla en üst kademede görev yapan herkesin katkısını bekliyorum" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Yazıcıoğlu ile Hisarcıklıoğlu işbirliği protokolünü imzaladı ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Habur Sınır Kapısı'nın modernizasyonunu yapan TOBB'un, bu kapının kapatılmasıyla zarara uğrayıp uğramayacağının sorulması üzerine Hisarcıklıoğlu, "Konu Türkiye'nin güvenliği ise kimse bunun maddi hesabını yapamaz. Biz, 'Zararı ne olur?' diye bakmayız" cevabını verdi. Hisarcıklıoğlu'nun bu sözleri salondaki iş adamları tarafından alkışlarla destek gördü. Bakan Yazıcıoğlu ise "Habur kapatılırsa TOBB'un zararını karşılar mısınız?" şeklindeki soru üzerine, "Habur'un kapatılması şu anda söz konusu değil" ifadesini kullandı.

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 11:42:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?