5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Hacı Bayram Veli Cami açıldı

HACI BAYRAM VELİ CAMİ AÇILIŞ TÖRENİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hacı Bayram Veli Cami'nin restorasyon çalışmalarının 9 ayda tamamlandığını belirterek, "Bin 600 kişilik olan camimiz 4 bin 500 kişilik hale geldi" dedi.

Başkan Gökçek, Hacı Bayram Veli Cami'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugünün mutlu bir gün olduğunu belirterek, "Bugün Peygamber Efendimizin doğum günü. Böyle bir günde Ankara'nın manevi mimarı Hacı Bayram Veli Hazretlerine yakışan camimizi yeniden açmanın gururunu taşıyoruz. 17 yıldır belediye başkanıyım, hep Hacı Bayram Cami ve çevresini düşünerek yatıp kalktım. Birileri zamanında belki duymuş oldukları saygısızlıktan onun inancına karşı olduklarından Hacı Bayram ve civarını kimliksizleştirmek ve ruhsuzlaştırmak amacıyla genelevi yerleştirmişler. Hacı Bayram çevresinde oturan mütedeyyin insanlar buradan uzaklaştı. Eroinlerle dolmuştu oralar. Hacı Bayram çevresini restore edip roma mimarını taklit ettirmişler" dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak burayla ilgili bir proje yaptıklarını belirten Gökçek, AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte bu projeyi tamamladıklarını kaydetti. Meslek odalarının buranın planına karşı çıktığını söyleyen Gökçek, "Planlar mahkemeye verilip iptal edildi sudan gerekçelerle iptal edildi. Baktık ki hangi planı yaparsak yapalım iptal edecekler, yasanın verdiği imkanlardan faydalanarak tabiat kurulundan çıkardığımız izinle başladık. Yine davalar açtık, ama yılmadık, burayı yapmak nasip oldu.

Ne yaptık? Binalar restore edilmeye başlandı, eski Ankara yeniden doğdu. Genelevde 38 ev vardı, 19 tanesini yıktık, yılsonuna kadar tamamını yıkacağız. Camimizin 9 ayda bu hale getirdik. Bin 600 kişilik olan camimiz 4 bin 500 kişilik hale geldi. Konya'yı Mevlana'dan Bursa'yı, İstanbul'dan Eyüp Sultan'dan koparmak, şehri kokusuz renksiz bırakmak ruhsuz yerlere bırakmak neden olur. Ankara'yı da Hacı Bayram'dan ayrı düşünmek olmaz. Burayı yapmak için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Restorasyon çalışmalarını Gazi Üniversitesi desteğiyle yaptık. Projeler kültür ve tabiat varlıkları tarafından tasdik edildi" diye konuştu.

Hacı Bayram'ın etrafının yenileneceğini belirten Gökçek, "Hacı Bayram Ankara'nın Eyüp Sultan'ı olacak" dedi.

Camide teknolojinin en üst seviyesi kullanıldığını belirten Gökçek, "Buranın restorasyonu için 11 milyon 290 lira masraf yapıldı. 7 bin 184 metrekare yani metrekaresi bin dolara mal oldu. Ses düzeninden dev televizyon ekranına, ısıtma soğutma temizlik sistemleri, havalandırma yangın önleme elemanları, güvenlik kamerasına her şey en üst kalite kullanılarak Müslüman'a layık olarak tanzim edildi. Tuvaletlerle 5 yıldızlı otellerde zor bulunacak türden Müslüman en iyisine layıktır. Her şeyi buna göre özenerek düşünerek yaptık. Namaz kılarken nasıl huzur duyduğumuzu göreceksiniz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Büyükşehir Belediyesine ait golf arabasıyla yaşlılar ve kadınlar açılış töreninin yapılacağı alana götürüldü.

HACI BAYRAM VELİ CAMİ AÇILIŞ TÖRENİ
HACI BAYRAM VELİ CAMİ AÇILIŞ TÖRENİ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2011 Pazartesi 14:54:05
Güncelleme :14 Şubat 2011 Pazartesi 20:18:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?