4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Hastalarının umutlu bekleyişi

Karaman'da silahla yaralanan oğlunu görmeye gittiği hastanede düşerek geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden şahsın organları, 3 kişiye yeniden hayat verdi. Ankara'ya gönderilen böbreğin, 4 adaydan 21 yaşındaki Koray Eraslan'a nakledilmesine karar verildi.


Dün Karaman'da çıkan bir tartışmada silahla yaralanan oğlunu görmeye gittiği hastanede beyin kanaması sonucu hayata gözlerini yuman Ayhan Ayarslan'ın bir böbreği Bursa'ya, bir böbreği ve gözü ise Ankara'ya gönderildi. Yaşlı adamın böbreğinin nakledilebileceği 4 uygun hasta Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'ne davet edildi.

Kimi Balıkesir'den, kimi ilçelerden kimi başkentin en ücra bölgesinden büyük bir umutla hastaneye koştu. Ancak tek bir böbrek olduğu için dört hastadan sadece birine nakil yapılacaktı.


Bunun için de içlerinden en uygun olanı seçmek amacıyla Transplantasyon Merkezi'nde 4 hastaya ayrı ayrı testler yapıldı. Doç. Dr. Faruk Gönenç başkanlığındaki heyet, 'en uygun' hastayı belirlemek ve böbreğin kime nakledileceğine karar vermek üzere toplandı.


Nakil bekleyen Ayşe Alkaya (35), Esra Koyuncu (19), Ferhat Avcı (42) ve Koray Eraslan (21) ise yakınlarıyla birlikte 8 saati aşkın bir süre 'karar anını' beklediler. Büyük bir heyecan yaşayan hasta ve yakınları bir yandan dualar ederken, bir yandan da, 'böbrek kim için uygunsa ona nakledilsin' temennisinde bulundular. Balıkesir'in Edremit ilçesinden gelen 2 çocuk annesi Ayşe Alkaya, 3 yıldır diyalize girdiğini belirterek, "Haftada 3 kere 4'er saat cihaza bağlı yaşıyorum. İlla ki bana nakil yapılsın demiyorum, kime uygunsa ona verilsin. Hayırlısı olsun. Bugün şansımı denemek istiyorum, bakalım, kısmet" diye konuştu.


14 yaşından beri diyaliz hastası olan 19 yaşındaki Esra Koyuncu ise, daha önce de iki kere böbrek nakli için kendisine sıra geldiğini ancak böbreklerin uygun olmaması nedeniyle naklin gerçekleşmediğini söyledi. "Böbrek bana uyarsa nakil yapılmasını isterim, başkasına uyuyorsa ona verilsin. Hayırlısı olsun" ifadesini kullanan genç kız, Türkiye'de organ nakli konusundaki duyarsızlığa isyan etti. Diyaliz hastaların her an ölümle burun buruna yaşadığını anlatan Esra Koyuncu, şöyle devam etti:


"Bu hastalığın geçici olduğunu sanıyordum,ömür boyu hasta olacağımı bilmiyordum. İki defa nakil hakkı çıktı ama şartlar uygun olmadığı için nakil yapılmadı. Türkiye'den insanlar İngiltere'ye gidip orada organ nakli yapılarak geliyorlar. Halkın bilinçlenmesi gerekir. Sonuçta ölüyorsun, kimse senden diri diri bir şey alalım demiyor. Sadece insanlara iyilik yapmış oluyorsun. Böbrek bana uyarsa nakil yapılmasını isterim, başkasına uyuyorsa ona verilsin. Hayırlısı olsun. Ben fazla zorluk yaşamadım, galiba Allah yardım etti bana. Başka hastalar çok zorluk yaşıyor. Çünkü damarları kötü oluyor, kalp hastası oluyorlar ya da başka sorunları çıkıyor. Ben kendime çok dikkat ediyorum, sigara kullanmıyorum. 10-15 yıl böbrek bekleyenler var. Diğer organlara sıçrayabiliyor, kanser olabilirsin, Allah korusun her şey olabilir."
Hastanede böbrek bekleyen hastalardan Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yaşayan Ferhat Avcı ise 2 yıl 2 aydır diyalize girdiğini söyleyerek, "Kime nasipse ona olsun, hangimize uygunsa ona verilsin. Şimdi böbrek takıp 2-3 yıl sonra tekrar hastalanmaktansa beklemek daha iyi. Türkiye'de organ nakli çok yetersiz. Bugün 4 kişi organ için geldik. Bağış fazla olsaydı bir böbrek değil iki-üç böbrek olacaktı, belki hepimize böbrek bulunacaktı. Büyük bir merakla kararı bekliyoruz" diye konuştu.


4 hasta arasında en uygun olanını seçmek üzere toplanan heyetin başkanı olan Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Üroloji Kliniği Transplantasyon Merkezi Sorumlusu Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Faruk Gönenç ise, "Bize bir böbrek ulaştı. Bu böbreğe uygun 4 hastamız var. Değerlendirmeleri arkadaşlarımızla birlikte yapıyoruz. Filmlerine ve dosyalarına bakıyoruz. İçlerinden en uygun olanı tespit edeceğiz. Bunun kararını vermek üzere toplandık. Biraz sonra kararımızı hastalara açıklayacağız. Keşke mümkün olsa 4 hastaya da böbrek nakli yapabilsek ama elimizde sadece bir böbrek bulunuyor" dedi.


Gönenç, 'Uygun hastayı bulmak için hangi kriterler gözden geçiriliyor?' şeklindeki soruya ise, "Yaş faktörü, hastalığın başlangıç tarihi, kan sonuçları, doku testlerinin uygunluğu gibi bir çok kriterlerimiz var. Tüm bu kriterleri gözden geçirip birazdan kararımızı açıklayacağız" cevabını verdi.


Transplantasyon Merkezi'nde yaklaşık 1 saat süren değerlendirme toplantısında böbreğin kime nakledileceği karara bağlandı. Doç. Dr. Faruk Gönenç, kararı odasına davet ettiği hasta ve yakınlarına açıkladı. Böbrek için en uygun hastanın 21 yaşındaki Koray Eraslan olduğunu ve naklin gence yapılacağını açıklayan Gönenç, nakil hakkını kaybeden hastaları, "Sizi yorduk. İnşallah başka sefer tekrar görüşürüz. Umurunuzu kaybetmeyin" sözleriyle teselli etmeye çalıştı. Nakil umutları sönen 3 hasta büyük bir hayal kırıklığı yaşarken, kararın açıklandığı saatte diyalize giren Koray Eraslan'ın anne ve babası büyük sevinç yaşadı.


Yıllardır bu anı beklediklerini belirten anne Saime Eraslan, çok mutlu olduklarını belirterek, "Yıllardır böbrek bekliyorduk. Yavrum acı çektikçe ben daha çok acı çekiyordum. Oğlum liseyi bitirdi, üniversiteyi kazandı ama hasta olduğu için göndermedik. Daha önce iki kere bizi hastaneye nakil için çağırdılar ama bağışlanan böbrek bize uymamıştı. Çok mutluyum" diye konuştu. Oto boya ustası baba Osman Eraslan ise, oğlunun doğuştan böbrek hastası olduğunu ve çok sıkıntı çektiklerini ifade ederek, "Bağış yapan aileye çok teşekkür ederim, onlarla tanışmak istiyorum. Eşim organlarını bağışladı, ben de bağışlayacağım. Öldükten sonra organlarımın başka insanların işine yaramasını istiyorum" şeklinde duygularını dile getirdi.


Eraslan çifti daha sonra diyalize giren oğullarına müjdeli haberi verirken, duygu dolu anlar yaşandı. Doğuştan diyaliz hastası olan Koray Eraslan, çok mutlu olduğunu ve hayatının geriye kalan kısmını cihaza bağlı yaşamamaktan dolayı heyecan duyduğunu kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2007 Cuma 15:15:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
samet tunç IP: 85.98.204.xxx Tarih : 8.10.2007 17:50:09

dedem çok iyi bir adam dı beni arkadaşım gibi biriydi dedimin oreganları verilen kişilere allah şifalar versin dedeme bol bol dua edin