5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Hayvancılıkta 3 ''izin'' zorunluluğu

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yeni kurulacak ticari ve zati ihtiyaç amaçlı hayvancılık işletmelerine, yer seçim, çalışma ve kuruluş izni alma zorunluluğu getirdi. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan hayvancılık işletmelerinin kuruluş, çalışma, denetleme usul ve esaslarına dair yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre yeni kurulacak ticari ve zati ihtiyaç amaçlı hayvancılık işletmeleri, yer seçim raporu için gereken belgelerle birlikte mülki idare amirliğine başvuracak. Bu işletmelerin, uygun yer seçim raporunun düzenleme tarihinden itibaren 1 yıl içinde kuruluş izni almak, kuruluş iznine bağlı onaylı projelerine göre inşa edilmiş işletmeleri için de çalışma izni almak üzere başvuruda bulunmaları gerekiyor. Halen faaliyette bulunan hayvancılık işletmelerinin ise çalışma izni almak üzere mülki idare amirliğine başvuruda bulunmaları zorunlu tutuldu. Halen faaliyette bulunan ticari amaçlı hayvancılık işletmelerine çalışma izni verilebilmesi için mücavir alan içinde bulunması durumunda yerel belediye, sağlıkla çevre ve orman teşkilatlarından, mücavir alan dışında bulunması durumunda ise ilgili İl Özel İdare Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü`nce oluşturulacak komisyonun uygun görüşleri alınacak. 

Bugün itibarıyla inşaatına başlanılmış, ancak tamamlanmamış ve bu durumu ilgili resmi kurumdan alınacak tapu kaydı, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni, muhtar, belediye, il özel idare veya bayındırlıktan alınan resmi bir belgeyle belgeleyen işletmeler için kuruluş izni aranmayacak. Ancak bu tür işletme sahipleri kuruluş izni için gerekli diğer belgeleri Mülki İdare Amirliği'ne bir dilekçeyle verecek. Çalışma izni almış hayvancılık işletmelerinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı il/ilçe müdürlüğünün izni olmadan herhangi bir değişiklik ve ilave yapılamayacak. 

Bakanlık veya il-ilçe müdürlüklerince; hayvancılık işletmeleri gerekli durumlarda asgari teknik, hijyen ve sağlık şartları, işletmelerde tutulması zorunlu olan kayıtlar ve belgelerle çalışmaları esnasında uyacakları hususlar yönünden denetlenecek. Halen kurulu bulunan ve faaliyet gösteren ticari ve zati ihtiyaç amaçlı hayvancılık işletmeleri için kuruluş izni aranmayacak. Bu işletmeler gereken bilgi ve belgelerle çalışma izni almak üzere bugünden itibaren 3 yıl içinde mülki idare amirliğine başvuruda bulunacak. Halen faaliyette bulunan işletmelerinin izin alma işlemleri bugünden itibaren 5 yıl içinde tamamlanacak. Ancak domuz işletmelerinin 1 yıl içinde başvuruda bulunarak izin alması gerekiyor.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 11:04:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?