5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Hazine yüzbinlerce YTL zarara uğratıldı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Şoförler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Derviş Günday, taksici esnafının 2005 yılı kazançlarını 2006 yılı Şubat ayında beyan ederken, vergi dairelerinde çeşitli baskılara maruz kaldıklarını ileri sürerek, "Açılan davada taksici esnafımız haklı bulunmuştur. Şimdi mahkeme 313 YTL tutarındaki avukatlık ve yargılama giderlerini idareye yüklemiştir. Davası devam eden bin 800 taksicinin davaları sonuçlandığında hazine, yaklaşık 564 bin YTL yargılama giderini ödemek zorunda kalacaktır" dedi.
 
Günday, yaptığı yazılı açıklamada, kazancı basit usulde tespit edilen taksici esnafının, kazançlarını beyan ederken, vergi dairelerinde çeşitli baskılara maruz kaldığını, bu baskıların taksici esnafının beyanlarını artırmaları ve artırmayanlar hakkında da inceleme başlatılacağı şeklinde olduğunu kaydetti. Taksici esnafının bir kısmının bu baskılar nedeniyle beyanlarını artırırken bir kısmının da, "Ben kazandığımı beyan ediyorum, kazanmadığım bir paranın vergisini niye ödeyeyim ki" diyerek beyanlarında değişiklik yapmadığını ifade eden Günday, bunun üzerine Ankara Vergi Dairesi Eski Başkanı Cemal Boyalı'nın, Ankaralı taksicilerin tamamına vergi/ceza ihbarnameleri düzenleterek vergi farkını, verginin gecikme faizini ve vergi cezasını taksici esnafından talep ettiğini ileri sürdü.
 
Vergi/ceza ihbarnamelerinin taksici esnafına tebliğ edilmesinin ardından mağdur durumdaki taksicilerin, TŞOF tarafından dava açmaya davet edildiğini ve bin 800 taksicinin dava dilekçelerinin vekaleten TŞOF'un avukatları tarafından hazırlanarak vergi mahkemelerinde davalar açıldığına işaret eden Derviş Günday, "Bir kısım taksicinin de bireysel olarak dava açtıkları bilinmektedir. Hiçbir yasal dayanağı olmadan yapılan salmalar neticesinde açılan davaları kaybedeceğini anlayan idare, Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı'yı görevinden almıştır" şeklinde konuştu.
 
Boyalı'nın yerine atanan Vergi Dairesi Başkanı'nın, dava açmayan taksici esnafının vergi ve cezalarının toplamını 750 YTL'ye indirerek, dava açanlardan da davalarını geri çekmelerini talep ettiğini vurgulayan Günday, şunları kaydetti: 

"Bununla beraber dava açan taksici esnafımıza inceleme tehdidi yapılmaya halen devam edilmektedir. İşte bu dönemde sonuçlanan ilk dava, davayı açan taksici esnafımızın lehine sonuçlanmış ve mahkeme, toplam 313 YTL tutarındaki avukatlık ve yargılama giderlerini idareye yüklemiştir. Davası devam etmekte olan bin 800 taksicinin davaları sonuçlandığında Hazine, yaklaşık 564 bin YTL (564 milyar TL) avukatlık ve yargılama giderini ödemek zorunda kalacaktır. Hazinenin zararına neden olan kamu görevlileri hakkında gereğinin yapılmasını bekliyoruz."
İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2006 Cuma 12:54:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?