3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Helikopter kazasında sabotaj yok!

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, selefi Muhsin Yazıcıoğlu'nun düşen helikopteri hakkında inceleme yapan bağımsız Alman uzmanların ön raporuna göre sabotaj kuşkusunun giderildiğini açıkladı.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu ve Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şanverdi, parti merkezinde Alman Araştırma Bürosu'ndan gelen ekibin kazaya ilişkin ön raporunu açıkladı.

Topçu, Sivil Havacılık Kurumu kanalıyla devletin kendi incelemesini yapmasına rağmen soru işaretlerine yer bırakmamak için parti olarak böyle bağımsız bir ekip çalışmasına da ihtiyaç duyduklarını anlattı. Şanverdi başkanlığındaki Alman ekibin önce kaza mahallinde savcılar, güvenlik kuvvetleri ve sivil havacılık yetkililerinin eşliğinde incelemeler yaptıklarını daha sonra da Ankara'ya gelerek helikopterin teknik özelliklerini ve pilotun niteliklerini içeren dosyaları gözden geçirdikleri bildirildi.

Pilotun yeterli ehliyete sahip olduğunu ancak sağlık durumunun İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek raporla kesinlik kazanacağını anlatan Şanverdi, helikopterin kaza öncesi arızası olduğuna ilişkin bir bulguya rastlanmadığını bildirdi. Çıplak gözle görme usulü uçan helikopterde yük limitinin aşılmadığını da bildiren Şanverdi, sinyal vermediği söylenen ELT cihazının ilk kontrollerde manuel olarak çalıştığını ancak kaza anında çarpmanın şiddetiyle açılıp açılamadığının laboratuar testlerinden sonra kesinlik kazanacağını kaydetti.

Ayrıca anteni kırıldığı için sinyal alınamadığı iddialarını gerçekdışı bulan Şanverdi, Alman uzmanların dışarıdaki anten kırık dahi olsa içerdeki antenin sinyal vermeye devam edeceğini kendilerine anlattıklarını bildirdi. Pilotun Kahramanmaraş'tan ayrılmadan önce kuleden hava raporu aldığını anlatan Şanverdi, o günkü hava raporlarına göre kaza mahallinde havanın bulutlu ve karlı olduğunu kaydetti. Şanlıverdi, görüş mesafesinin 300-500 metre civarında seyrettiğini, ancak
uluslararası havacılık kurallarına göre pilotun çıplak gözle uçtuğu için en az 2 km görüş mesafesine sahip olmak zorunda olduğuna da dikkat çekti.

Öte yandan helikopterin kalkışından düşüş anına dek tüm hareketlerini kaydeden GPS cihazının hafıza kartı kaybolduğu için kesin verilere ulaşılamadığını da anlatan Şanverdi, esas rapor hazırlanıncaya dek kartın kaza mahallinde bulunmasını umduklarını söyledi. TBMM Araştırma Komisyonu'nun kurulmakta olduğunu da hatırlatan Şanverdi, kazaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere İngiltere, Kanada ve ABD'den de uzman ekiplerin Türkiye'ye gelme hazırlığında olduğunu belirtti.

Genel Başkan Topçu, rapora ilişkin yorumunun sorulması üzerine, "Helikoptere sabotaj olmadığını görmemiz mümkün. Sabotaj ihtimali yok. Pilotaj hatası olup olmadığı da kesin raporla belli olacak" dedi. Kafalardaki soru işaretlerini aydınlatmak için bu inisiyatifi yaptıklarını anlatan Topçu, acaba mı denilen her şeyi aydınlatmak için çabalarının süreceğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 15:23:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?