3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Hemşirelere döner sermaye müjdesi!

Türk Sağlık-Sen tarafından açılan dava sonucu kaymakamlık oluruyla görevli başhemşireler için sevindiren bir karar çıktı. Mahkeme, kaymakamlık oluru ile görevlendirilen hemşirelerin de döner sermaye ödemelerini artırdı.

Kaymakamlık oluruyla görev yapan başhemşirelere asli kadroları üzerinden döner sermaye katsayıları hesaplanarak ödeme yapılıyordu. Sadece bakanlık oluruyla görev yapan başhemşirelerin döner sermaye katsayıları başhemşirelik kadrosundan hesaplanarak ödeme yapılıyordu.

Türk Sağlık-Sen tarafından Aksaray Ağaçören Devlet Hastanesi'nde görevli başhemşire için açılan davada mahkeme, döner sermaye katsayısının başhemşirelik kadrosu üzerinden ödenmesi gerektiğine hükmetti. Kararda her ne kadar kaymakamlık oluru ile görev yapılsa da söz konuşu işlemin Anayasa'nın angaryayı düzenleyen 18. maddesi gereğince vekaleten atanılan göreve ilişkin hak ve tazminatları eş değer miktarda meblağın tazminat olarak davacıya ödenmesi gerektiği belirtildi.

Aksaray Ağaçören Devlet Hastanesi'nde başhemşirelik görevini vekaleten yürüten davacının, yürüttüğü göreve ilişkin olarak ödenecek ek ödemenin "Tavan Ek Ödeme Katsayısı" ve Hizmet Alanı Kadro-Unvan" esas alınarak ödenmesi talebinin reddine dair işlemin iptaline karar verilmesi talebiyle bölge avukatı aracılığıyla açılan davada Aksaray İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Mahkemenin söz konusu işlemi iptal etmesiyle kaymakamlık oluru ile görev yapan başhemşirenin döner sermaye katsayısının 0,70 üzerinden hesap edilerek, ödenmesi sağlandı.

Kazanılan davayla ilgili bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, adaletsizliğin giderildiğini ifade ederek, "Kaymakamlık oluru ile görev yaptığı için bakanlık oluruyla görev yapandan daha az döner sermaye alan başhemşirelerin uğradığı haksızlık bu dava ile giderilmiş oldu. Mahkeme ister bakanlık, ister kaymakamlık olsun vekaleten görevlendirmelerde personelin yürüttüğü görevin hak ve tazminatlarını alması gerektiğine hükmetmiştir. Böylelikle sendikamız tarafından bir mağduriyet daha giderilmiştir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 15:11:42
Güncelleme :17 Nisan 2009 Cuma 21:22:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?