4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Her cuma metroda

Cuma namazı için Kızılay İstasyonu'ndaki mescide gelenler, istasyonun koridorlarını kapatıyor. 600 metre uzaklıkta cami olmasına rağmen her cuma aynı manzara yaşanıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin metro hattındaki Kızılay İstasyonu'nda açtığı mescit, her cuma, namaz saatinde istasyondaki yaya trafiğini de etkileyecek biçimde dışarıya taşıyor. Metro istasyonunda küçük bir gruba hizmet verecek şekilde açılan mescide, Kızılay esnafından yoğun ilgi gösterilmesi nedeniyle Ankara'da her cuma ortaya ilginç bir görüntü çıkıyor. Onlarca kişi metro istasyonundan kent merkezine ulaşmak veya metroya yetişmek için istasyonda koşuştururken, bir grup insan da istasyon koridorlarında mescit imamından temin ettikleri seccadelerin üzerinde namaz kılıyor. Her cuma tekrarlanan manzara metrodaki yaya trafiğini etkilerken, Kızılay İstasyonu'na sadece 600 metre uzaklıktaki Kocatepe Camii namaz saatinde boş kalabiliyor.

METRODA NAMAZA İLAHİYATÇI GÖRÜŞÜ 

Prof. Dr. BEYZA BİLGİN (İlahiyatçı): Her zaman her yerde namaz kılınır. Ancak cemaat namaz kılarken kamuya açık alanları da kapatmamalı, buna gereken özen gösterilmelidir. Peygamberimiz Hz. Muhammed, "Kimsenin yolunu daraltmayın, sohbet ederken bile kenarda durun" der. Kızılay'daki istasyonda daha önce de benzer durumlar yaşanıyordu. Trenden inene adım atacak yer kalmıyordu. Şikâyet ettiler, uyarılar yapıldı, cemaati çekmişlerdi. Son durumu bilmiyorum. Ne ibadet eden, ne de etmeyen itiş kakış yaşamamalı.

Sokağa taşabilir

Prof. Dr. SAİM YEPREM (Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi): Cuma namazlarının diğer namazlar gibi evde, işyerinde değil, cami ya da cami hükmünde bir yerde, mutlaka cemaatle birlikte kılınması gerekir. Ankara'daki mevcut camiler cuma namazlarında yetmiyor. Cami dolduğunda gelenler sokaklara kadar taşmaması için ne yapacak, etrafta camiler almıyor ki. Normal namaz kılma maksadı dışında gelmişlerse o doğru olmaz, ama normalde namazın sokaklara taşmasının dinen hiçbir sakıncası yoktur.
Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 11:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
velidemirci IP: 195.142.187.xxx Tarih : 13.03.2007 12:08:55
Kızılay İstasyonu'na sadece 600 metre uzaklıktaki Kocatepe Camii cuma namazı saatinde doluyor yer bulunamıyor.haberi düzeltin .metro İstasyonundaki mescit, her cuma, namaz saatinde istasyondaki yaya trafiğini de etkileyecek biçimde dışarıya taşması yanlış tabiiki .kimseyi rahatsız etmeden uygun şekilke ibadet edilmesi dinimizin emri.