4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Her yıl 4 bin rögar kapağı çalınıyor

Ankara'da her yıl 4 bin ızgara ve rögar kapağının yanı sıra trafik levhaları da çalınarak, hurdacılara satılıyor. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, belediyenin aldığı tüm önlemlere karşın, ızgara ve rögar kapağı hırsızlığının önüne geçemediklerini belirterek, "Ankara'da 1300 tane bulvar ve cadde, ortalama 13 bin tane de sokak var. Buralardaki hırsızlıklardan anında haberdar olmamız ve kontrol etmemiz fiilen mümkün değildir. Bunun için güvenlik güçleri ile vatandaşlardan yardım istiyoruz" dedi. Başkan Gökçek, rögar kapakları, yağmursuyu ızgaraları ve trafik levhalarının çalındıktan sonra hurda niyetine hurdacılara satıldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Başkent sokaklarında şu anda 100 bin adet yağmursuyu ızgarası ile rögar kapağı bulunuyor. Bunların her birinin birim maliyeti yaklaşık 100 liradır. Yılda yaklaşık 4 bin tane kapak ve ızgaranın çalındığını düşünürsek, hem ASKİ'ye hem de bu çukurlara arabasıyla yada kendisi düşen vatandaşların yaşadıkları maddi ve manevi kayıpları anlamak daha kolay olur". 

Döküm olan ızgara ve rögar kapaklarının akla gelmeyecek yöntemlerle çalınarak, hurdacılara satıldığını belirlediklerini bildiren Gökçek, "Hırsızlar işi o kadar ilerletmişler ki özel dizayn ettikleri araçları kullanıyorlar. Araçların orta zeminine ızgaraları ve rögarları alacak büyüklükte delik açıp, kapakların üstüne park edip, kimsenin fark etmeyeceği şekilde çalıyorlar" dedi. ASKİ'nin mücavir alan sınırları içinde bulunan pissu, yağmursuyu ve içime suyu hatları üzerinde bulunan armatör, rögar kapağı ve ızgaraların devamlı kontrol edildiğini ve periyodik bakımlarının yapıldığını ifade eden Başkan Gökçek, bu hırsızlığın önüne geçilmesi için Başkentlilerinde herhangi bir yerde ızgarasız ya da açık bulunan çukur gördüklerinde mutlaka ilgililere haber vermesi gerektiği konusunda dikkat çekti. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, ASKİ'nin büyük maddi kayıplara yol açan bu hırsızlığa karşı, ızgara kapaklarının sabitlendiğini, hurda değeri olmayan sfero döküm kapak sistemine geçilerek, eski kapaklardan 6 bine yakının sfero kapaklarla değiştirildiğini söyledi. Bu hırsızlığın önüne geçmek için ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli yazışmaların yapıldığını vurgulayan Başkan Gökçek, çalınmış rögar kapağı ve ızgara alanların da hırsızlık çetesiyle ortakmış gibi muameleye tabi tutulacağını ve haklarında işlem yapılacağını kaydetti.
Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'nca çalıntı rögar kapağı, ızgara ve trafik levhası aldığından şüphelenilen yerlere ani baskınlar yapılarak, yasal işlemlerin başlatılacağını belirterek, bu gibi olaylara tanık olanların Zabıtanın ALO 153, ASKİ'nin ALO 185 ücretsiz telefon hatları ile www.şikayetvar.com- www.aski. gov.tr. email adreslerine bildirmelerini istedi. Başkan Gökçek, ASKİ'nin ızgara ve rögar kapağı hırsızlığına karşı Ankara Valiliği, İlçe Kaymakamlıkları, İlçe Emniyet Müdürlükleri ile ilgili kurum ve kuruluşlarla yazışmalarda bulunarak, gerekli önlemin alınmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 15 Mart 2007 Perşembe 14:10:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?