5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Hollanda Büyükelçiliği önünde protesto

Srebrenica için Adalet Girişimcileri, Bosna'da Müslümanların ellerindeki silahları toplayarak Sırplar'ın katliam yapmasına neden oldukları halde Hollanda askerlerine madalya verilmesi Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği önünde protesto edildi. 

Yıldız'da bulunan büyükelçiliğin önünde toplanan ve kendilerini Srebrenica için Adalet Girişimcileri olarak nitelendiren çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği grup "Soykırımcı Hollanda", "Katil Hollanda, Müslüman Bosna", "Mladic sizinle gurur duyuyor" gibi sloganlar attı. Grup adına bir açıklama yapan Ercan Şen, Hollanda birliğinin Temmuz 1995'te BM adına korumakla görevli olduğu bir doğu Bosna kasabası olan Srebrenica'yı Sırp Komutan Ratko Mladiç'in ordusuna 'kadeh tokuşturarak' teslim ettiklerini hatırlatarak, "Srebrenica halkı bu katliamı önleyebilecek, kendilerini savunabilecek güçteydiler. Ancak Hollanda birlikleri Srebrenica halkının silahlarını topladı. 
Srebrenica'yı Sırplara teslim etti. Sırp otobüslerine benzin sağladı. Öldürülecek insanların listesini bizzat kendisini belirledi, katliamları seyretti, hatta katliam kanıtlarını yok etti" dedi. 

Hollanda'nın, yaşanan katliama Sırplarla birlikte ortak olduğunu vurgulayan Şen, "Biz bugün insanlık suçu işlemiş bir askeri birliğe, Hollanda hükümeti tarafından madalya verilmesini sorgulamak ve protesto etmek amacıyla buradayız" dedi. Şen, Hollanda hükümetinin sözde 'kahraman' ve 'yiğit' askerlerine verdiği madalyayı yetersiz bulduklarını belirterek 'Hakkı teslim etmek için kendileri için uygun gördüğümüz 'Soykırım yardakçılığı' kategorisinde altın madalyayı huzurlarınızda takdim ediyoruz" diye konuştu. Yapılan basın açıklamasının ardından grup elçilik önüne geçerek madalyayı bırakmak istedi. Bu sırada yolun trafiğe kapatıldığı gerekçesiyle polis ile gruptaki Alperen Ocakları üyeleri arasında tartışma yaşandı. Tartışma, araya diğer grup üyelerinin girmesi ile büyümeden önlendi. Madalyanın elçilik binasının önüne bırakılmasının ardından Alperen Ocakları Genel Başkanı Serkan Tüzün bir açıklama yaptı. Tüzün, Hollanda'nın Bosna'da Müslümanların ellerindeki silahları toplayarak katliamın yaşanmasına neden olduğunu ifade etti. Eylem sırasında grupla ilgisinin olmadığı öğrenilen ve taşkınlık çıkaran bir kişi polis tarafından büyükelçiliğin bulunduğu alandan uzaklaştırıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 15:22:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?