5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Hükümetten Büyükanıt'a cevap yok

Dışişleri'nin, son açılımı hem Genelkurmay 2. Başkanı'na, hem de Köşk'e ilettiği öğrenildi. Büyükanıt'ın sert eleştirisine ise hükümetten ses çıkmadı

Hükümetin Kıbrıs Rum Kesimi'ne birer liman ve havaalanı açma önerisini AB'ye iletmesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından "Kimse bu konuda bize bir şey söylemedi. TV'den duydum" diye eleştirilse de, Dışişleri Bakanlığı'nın Genelkurmay'ı ve Çankaya Köşkü'nü bilgilendirdiği ortaya çıktı. 6 Aralık'ta Dışişleri Bakanlığı'nın eski ve yeni müsteşarları Ali Tuygan ile Ertuğrul Apakan, Genelkurmay Karargâhı'na giderek Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'a bu konuya ilişkin bilgi verdiği öğrenildi. Ancak, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın hükümeti eleştiren ağır açıklamalarına hükümet yanıt vermedi. Büyükanıt'ın açıklamalaryla ilgili ne Başbakan Tayyip Erdoğan ne de Dışişleri Bakanı Abullah Gül resmi bir açıklama yaptı. 

Başbakan Tayyip Erdoğan, Afyon'da halka hitap ederken Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki yeni açılımını savundu. Ancak, Orgeneral Büyükanıt'ın açıklamalarına ilişkin görüş bildirmekten kaçındı. Erdoğan'ın Büyükanıt'ın açıklamaları hakkında sabah saatlerinde bilgi sahibi olduğu öğrenildi. Ancak Erdoğan cuma namazı için gittiği cami ya da ziyaret ettiği belediye önünde gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Başbakanlık yetkilileri de Dışişleri'nin Genelkurmay'ı bilgilendirmiş olabileceğini söylerken resmi açıklama yapmaktan kaçındı.

Gül toplantılar yaptı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dün gün boyunca Dışişleri Bakanlığı'nda yeni Müsteşar Ertuğrul Apakan ve kurmayları ile toplantılar ve AB yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri AB ile gelinen nokta hakkında bilgi verirken Büyükanıt'ın bilgilendirilip bilgilendirilmediği konusunda soruları yanıtsız bıraktılar. Gül Kayserililerin dün akşam organize ettiği yemeğe katılırken gazetecilerin Büyükanıt'ın açıklamalarını sorması üzerine de "Arkadaşlar size bilgilendirme yaptılar" demekle yetindi.
Bir Başbakanlık yetkilisiyse, "Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli bilgilendirmeyi yaptığını biliyorum. Bu benim bilgim, mutlaka Dışişleri Bakanlığı'ndan teyit edin" demekle yetindi.

Resmi politikadan sapma yok

Bu sessizlik sürerken Dışişleri Bakanlığı'nın eski müsteşarı Ali Tuygan ile yeni müsteşar Ertuğrul Apagan'ın 6 Aralık günü Genelkurmay Başkanlığı'na gittiği ve burada İkinci Başkan Orgeneral Saygun'a bilgi verdiği bilgisi geldi. Radikal bu bilgiyi Dışişleri Bakanlığı'na sorunca "Yalanlamıyoruz, doğrulamıyoruz da" yanıtını aldı. Akşam saatlerinde de söz konusu görüşmenin gerçekleştiği doğrulandı. Bu bilgiyi doğrulayan yetkililer aynı bilginin Çankaya Köşkü'ne de iletildiğini söylediler. Oysa Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Hürriyet gazetesine "Kimse bu konuda bir şey söylemedi. TV'den duydum" demişti. Büyükanıt'ın "Kimse bizim görüşümüzü sormadı" yönündeki eleştirisi ise yanıtsız kaldı. 

Büyükelçiler Apakan ve Tuygan'ın Orgeneral Saygun'a, bakanlığın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 24 Ocak'ta ortaya attığı 10 maddelik kararlarını günün koşullarına göre uyarladığını ve "sözlü olarak" AB'ye iletilmesi düşüncesinde olduklarını anlattığı öğrenildi. 

Orgeneral Büyükanıt, sunulan önerinin resmi politikasından sapma niteliğinde olduğunu söylerken diplomatlar önerinin 24 Ocak kararları doğrultusunda olduğunu ve resmi politikadan sapılmadığını savundular.

Devlet zirvesi bir aradaydı 

Büyükanıt'ın liman açılımı ile ilgili açıklamaları Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le birlikte katıldığı Milli Komite toplantısının ardından gerçekleşmişti. Milli Komite toplantısı önceki gün saat 14.00'te başlarken, Türkiye'nin önerisi Avrupa Birliği tarafından saat 10.30'da basına sızdırılmış, aynı saatlerde Dışişleri Bakanlığı yetkilileri haberleri doğrulamıştı. 




RADİKAL
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2006 Cumartesi 09:47:26
Güncelleme :9 Aralık 2006 Cumartesi 10:15:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?