3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Hükümetten yeni Alevi açılımı geliyor

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, kendisiyle yapılan röportaja dayandırılan 'Diyanet'te Aleviler asla temsil edilemez' haberinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Yansıtılış biçimi kastı aştı. Asla olamazlar diye bir tabirim olmadı.Diyanet, kendini Müslüman hisseden herkesin bir şeyler alabileceği bir kurum" dedi. Yazıcıoğlu ayrıca, hükümetin Nisan ayında Alevilere yönelik bir dizi adım atacağını da açıkladı.

Devlet Bakanı Mustafa Yazıcıoğlu, Alman Protestan Kilisesi lideri Piskopos Wolfgang Huber başkanlığındaki bir heyeti kabul etti. Yazıcıoğlu, geçtiğimiz hafta bir gencin okulunda 15 kişiyi öldürerek intihar etmesi olayından üzüntü duyduğunu belirterek, başsağlığı diledi. Piskopos Huber de, "Bu hepimizi çok üzen ve ülkemizi derinden sarsan bir olay. Kiliseler olarak bu olaylardan sonra insanları teselli etmek ve benzerlerinin meydana gelmemesi için çağrıda bulunmak, insanları uyarmak gibi özel bir görevimiz var" dedi.

Bakan Yazıcıoğlu gazetecilerin kendisi ile yapılan röportaja dayandırılan 'Diyanet'te Aleviler asla temsil edilemez' yönündeki haberi hatırlatmaları üzerine, "Yansıtılış biçimi biraz kastı aştı. Diyanet'te asla olamazlar diye tabirim hiçbir zaman olmamıştır. Diyanet'te temsilin getireceği belli sıkıntılar vardır. Bu Alevi vatandaşlarımızın da kabullendiği bir şeydir. Bir şey yaparken, düzenlerken daha karmaşık hale getirmemek endişesinden kaynaklanan bir ifadedir. Yoksa orada asla olamaz diye bir şey söz konusu değil. Zaten Diyanet böyle bir yapılanmaya doğru gidiyor. Öbür konularda farklı yaklaşımlarımız var. Onu zaman içinde hep birlikte göreceğiz" diye konuştu. x

"Temsil konusu öteden beri tartışılır. İsteyenler var istemeyenler var. Dolayısıyla bunun net bir çözüm olmayacağına işaret ettim. Ortak paydaları bulma konusunda önemli mesafeler aldık" diyen Yazıcıoğlu, Alevi toplumu temsilcileriyle görüşmelerin sürdüğünü ve Nisan ayında bir dizi yeni açılım yapılacağını anlattı.

Siyasi bir adım olarak görünmesinden endişe duydukları için seçim sonrası çalışmalarının yoğunlaşacağına dikkat çeken Yazıcıoğlu, "Rahatlatıcı önemlerimiz var" ifadesini kullandı. Yazıcıoğlu, cemevlerinin durumu, din kültürü dersinde Alevi bölümünün bu cemaatin kendisi tarafından hazırlanması, Alevilere yönelik TV yayınları gibi somut tedbirler alınacağını kaydetti.

Tartışmaların uzun bir geçmişi olduğuna dikkat çeken Yazıcıoğlu, tartışılmaya devam edecek olsa da büyük çoğunluğun benimseyeceği bir yaklaşım sergileneceğini bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 15:04:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?