3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

İçtiğiniz su temiz mi?

Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Ankara Şubesi, bir aydır Ankara içme suyunun kirli olduğu halde Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bakanlığı’nın bunu kamuoyuyla paylaşmadığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ankara İl Halk Sağlığı Laboratuvarının analizine göre hazırlanan resmi raporda, içme suyunda yasal sınırdan 4 katı fazla alüminyum tespit edildi.

KAMUOYUNU BİLGİLENDİRİN

ASKİ, Büyükşehir Belediyesi ya da Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir açıklama yapmadığını vurgulayan Şube Başkanı İbrahim Akyürek, “Amacımız bir karış suda fırtına koparmak değil yetkilileri göreve çağırmaktır” dedi. Şube İkinci Başkanı Erkin Etike ise, 17 Şubat 2005 tarihli ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine atıf yaparak, yönetmeliğin, insan sağlığı için herhangi bir risk oluşması durumunda, düzeltici önlemlerin alınmasını ve ihlalin ciddi boyutlarda olması halinde de tüketiciler bilgilendirilmesini öngördüğünü söyledi.

Bu yönetmelik doğrultusunda yetkili kurumların sorumluluk almayarak açıklama yapmadığını söyleyen Etike, Sağlık Bakanlığı’nı, “Saptadığı bu kirliliği kamuoyuna açıklamaya”, Büyükşehir Belediyesi’ni de “Su kalitesini iyileştirmek için gerekli müdahaleleri yapmaya” çağırdı.

Erkin Etike, suda yüksek miktardaki alüminyumun özellikle sinir sistemi hastalıklarına yol açtığını, çocuklarda hafıza kaybı, öğrenme güçlüğü gibi ciddi sonuçlar doğurduğunu, kronik böbrek rahatsızlığı olanların durumlarını kötüleştirdiğini ifade etti. Etike, ayrıca vücutta alüminyum birikmesinin, çeşitli kemik hastalıklarına, eklem ağrılarına kanda eritrosit yapımında bozulmaya ve bağışıklık sisteminde hasara yol açtığı da söyledi 

...
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2012 Cuma 11:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yaşar Ünal IP: 176.40.11.xxx Tarih : 8.07.2012 01:25:58

Gökçek Ankara'ya yıllar önce yapılan arıtma tesisini 4. başkanlık dönemi de dahil olmak üzere hiçbir şekilde ele alıp revize etmediği için ilkel kalan arıtma tesisleri, suyu arıtmada da yetersiz kalıyor doğal olarak.Oysa Ankara'nın içme suyu baraj havzaları Türkiye'nin en temiz havzaları arasındadır.Buna rağmen suyun kirli olması tesisilerin yetersizliği ile ilgilidir. Gökçek'in metro dahil olmak üzere su arıtımı gibi son derece önemli işlerde başkanlığı dönemince çuvallamasına ve bir şey üretememesine  rağmen, hala Ankara'nın belediye başkanı olması ve bir dönem daha bu göreve soyunmaya çalışması da işin trajikomik tarafı. Ankaralı alt-üst geçit ve rekreasyon alanı yapmak dışında kayda değer hiçbir başarısı olmayan Gökçek'e oy vermeye ve zehirlenmeye devam etsin.