3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

‘İhaleye fesat karıştırdık’

Sürekli EGO’nun sayaç ihalelerini alan Elektromed’in çalışanı savcılığa verdiği ifadede ihalelere fesat karıştırdıklarını söyledi

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki EGO’nun doğalgaz sayacı ihalelerini kazanan Elektromed’de, 1996 - 2008 arasında Servis Koordinatörlüğü yapan Vedat Doğan, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği ifadede ihalelere fesat karıştırdıklarını itiraf etti.
İfadesinde, Elektromed’in ihale öncesi, katılımcı firmalarla irtibata geçerek, kaç lira teklif vereceklerini söylediğini ve firmaların da ihalenin Elektromed’de kalması için düşük teklif verdiklerini anlatan Doğan, ilk şikâyetini 4 Şubat 2009’da Rekabet Kurulu’na yaptığını anlatıyor.

Telefon kayıtlarını da vermiş
İfadeye göre kurul, konu ile ilgili yapılan telefon görüşmeleri ve gönderilen faks örneklerini içeren dosyayı Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. Ankara Cumhuriyet savcılarından Mehmet Cihan Kısa, 2009/34877 numarasıyla soruşturma başlattı.
Doğan, ifadesinde ihaleye fesat karıştırdıklarını itiraf ederken, kendisini Elektromed’in sahipleri Ahmet ve Mustafa Kaya’nın azmettirdiğini iddia etti.

 

 

İtiraf gibi ifade
Doğan Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Cihan Kısa’ya 13 Mart 2009 günü verdiği ifade özetle şöyle:
“Rekabet Kurulu’na bir dilekçe ve üç adet ses kaydını içeren CD ile başvurmuştum. Üç adet faks fotokopisi de sundum. Bu fakslar tarafımdan çekilmişti. Üç firmaya doğalgaz sayaç bakımıyla ilgili 2006 yılında ihaleden önce çekilmişti. Teklif edilmesi gereken fiyatlar yazılıydı. İbra ettiğim CD kaydı ise, doğalgaz sayaç ve aksamın satın alınmasına ilişkin diğer firmaların yetkilileriyle yaptığım görüşmelerdir.
(...) 3-4 firma yetkilileri ön araştırma safhasındaki fiyatı bildikleri için ortalama muhammen bedelin ne kadar olacağı belli oluyor. İhale aşamasında ise önceden firmalar birbirlerine ne kadar teklif vereceklerini söylüyorlar. Muhammen bedeli de bildikleri için önceden kimin ihaleyi alacağı kendi aralarında yaptıkları görüşmeyle belli oluyor. Hepsinde de Elektromed firması almıştır.
2006 yılında yapılan ihalelerle ilgili olarak benim yaptığım telefon görüşmelerini, kendi telefonumdan 0532 241 59 98’den yaptığım görüşmelerdir. (...) Kaydı tek başıma diğer şahıslardan habersiz yapmıştım. Bu olaylarda yani ihalelerin verilmesi, ön araştırma sırasında herhangi bir EGO yetkilisi ile kanun dışı görüşmemiz ya da menfaat teminimiz olmamıştır. Beni sürekli olarak bu suçu işlememe Ahmet Kaya ile Mustafa Kaya azmettirmiştir. Ancak ben firmalar arasındaki menfaat temini konusunda bilgi sahibi değilim. Bu kadar yüksek bedelli ihalelerde diğer firma yetkililerine ‘çıkma parası’ tabir edilen paralar ödenmiş midir, onu da bilmiyorum. Doğrudan bir ödeme olmasa bile ihale Elektromed’e kaldıktan sonra bu sayaçların mekanik aksamının 150 bin tanesi (...) firmasından, 150 bini (...) firmasından alınıyordu. Zaten bu şekilde bir satın alma bu firmalara yeterince bir menfaat sağlıyor.”
Rekabet Kurulu’na verdiğim dilekçede ben İstanbul’daki ihalelerle ilgili bilgi vermemiştim. Bundan 2-3 ay önce İstanbul’da, İgdaş’ın doğalgaz sayaç bakım ihalesi yapılmıştı. Bu ihaleyi belediyenin bir iştiraki olan UGATEM firması aldı. Ancak bu, 150 bin sayacın 10 yıllık sürelerini doldurması nedeniyle kalibrasyonunun yapılması işiydi. UGATEM de 150 bin sayacın sökülmesi işinin tamamını Elektromed’e verdi. 150 bin sayacın kalibrayson işinin yüzde 70’ini de yine Elektromed’e verdi. Geri kalan işi de diğer firmalara verdi. Buradaki amaç bir sonraki aşamada İstanbul’da açılacak 850 bin sayacın bakım ve kalibrasyon işi ihalesi açıldığında, iş bitirme belgesine sahip tek firma olan Elektromed’in ihaleye girmesini sağlamaktır.”
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Mart 2009 Perşembe 09:14:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?