3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

İHD üyeleri Meclis'e yürüdü

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) cezaevlerinde insan hakları ihlalleri yaşandığı iddiasıyla İstanbul'dan başlattığı yürüyüş, TBMM girişinde son buldu. Dernek üyeleri, Meclis'te DTP'li milletvekilleri tarafından karşılandı.

İstanbul'dan Ankara'ya gelen İHD'lilere Kızılay Yüksel Caddesi'nde diğer sivil toplum örgütlerinden de katılımlar oldu. Daha sonra yürüyüşe geçen grup, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", Ana dil haktır, engellenemez" şeklinde sloganlar attı. Grubun yürüyüşü TBMM Çankaya girişinde son buldu. Burada dernek üyelerini DTP milletvekilleri Hasip Kaplan, Aysel Tuğluk ve Osman Özçelik karşıladı.

Grup adına yapılan açıklamada, Türkiye'de cezaevlerinde 2008 yılında 37 kişinin hayatını kaybettiği ve toplam 3 bin 519 ihlal başvurusu yapıldığı belirtildi. 333 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddia edilen açıklamada, 462 sağlık ihlali, 64, beslenme, ısınma ve fiziki koşullardan doğan ihlal, bin 602 disiplin soruşturmaları nedeniyle yaşanan ihlaller, 323 Kürtçe konuşma ve haberleşme önünde engeller, 95 sevk uygulamaları konusunda yaşanan ihlaller, 363 keyfi uygulamalar sonucu doğan ihlaller, 70 45/1 numaralı genelge ve uygulaması, 39 üst arama ve ziyaret engeli ve 168 diğer ihlaller olmak üzere toplam 3 bin 519 ihlalin yaşandığı öne sürüldü.

Yapılan açıklamanın ardından seçilen temsilciler, görüşmelerde bulunmak üzere Meclis'e girdi. Eylem olaysız şekilde sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 15:50:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?