4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

İlk dersi gazetecilere verdi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) teklifini kabul ederek akademik dünyaya adım attı. Şener, "Üniversite hocalığı mı siyaset mi diye önüme bir tercih gelse hocalığı tercih ederim" dedi. İlk dersi gazetecilere veren Şener, ekonomide pratiğin teoriden önce geldiğini, Keynes Teorisi'nin de buna örnek olduğunu söyledi.

22 Temmuz seçimlerinde aday olmayacağını açıkladıktan sonra çeşitli üniversitelerden gelen öğretim üyeliği tekliflerini değerlendiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nden (ETÜ) gelen teklife evet dedi. Şener, bugün TOBB Birlik Merkezi'nde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici, Rektör Yardımcısı Güven Sak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Özatay ve eski Merkez Bankası Başkanı ve TOBB ETÜ öğretim üyesi Süreyya Serdengeçti ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ'nün, 111 üniversite içinde teoriyle pratiğin birleştiği tek üniversite olduğunu ifade etti. Türkiye'nin temel sorunlarını doğru tespit eden, bu sorunların arkasındaki ana nedenleri iyi belirleyen ve bu nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik çözümler üreten bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu hedefe ulaşılabilmesinin, teoriyle uygulamayı en iyi şekilde harmanlayan bir öğretim üyesi kadrosuyla mümkün olduğunu dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, "Sağlam bir akademik geçmişi olan, Türkiye'ye hem maliye bakanı hem de başbakan yardımcısı olarak değerli hizmetlerde bulunan sayın Abdüllatif Şener'in bundan sonra aramıza katılacağını büyük bir mutlulukla kamuoyuna duyurmak isterim" diye konuştu. Şener'in, TOBB ETÜ'nün ekonomi bölümünde öğretim üyesi olarak görev almayı kabul ettiğini açıklayan Hisarcıklıoğlu, vereceği konferanslar, seminerler yoluyla üniversitenin tüm öğrencilerinin, Şener'in engin deneyiminden istifade etmek olanağına kavuşacağını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Şener'in, ayrıca kamu maliyesi, iktisat tarihi ve Türkiye ekonomisi gibi dersler vereceğini, en üst düzeyde bu alanlarda uygulamanın başında bulunmuş bir bakanın vereceği derslerin de, öğrencilerin yetişmesine önemli katkılar yapacağına inandığını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener ise uzunca bir süredir devam eden siyaset yaşamından sonra hayata nasıl devam edeceğiyle ilgili bir karar vermesi gerektiğini hatırlatarak, üniversitede hocalığa döneceğini daha önce ilan ettiğini söyledi. 22 Temmuz'da aday olmama kararını açıkladıktan sonra değişik üniversitelerden teklifler aldığını açıklayan Şener, üniversitelerin eğitim anlayışları ve kadrolarının kendisi açısından önem taşıdığını anlattı. Bunları gözden geçirdikten sonra TOBB ETÜ'de öğretim üyesi olarak bundan sonraki yaşamına devam etme kararı aldığını belirten Şener, TOBB'un büyük bir camia olduğunu ve Türk ekonomisini ayağa kaldırmak için fiilen mücadele verdiğini dile getirdi. Şener şöyle konuştu:

"Bilim sadece bilim için yapılmaz. Aynı zamanda hayata katkı sağlamak içindir. Hayatın akışını iyi kavramazsanız, ekonomik sıkıntıları yaşayanlarla birlikte bulunmazsanız kitap satırları arasında en doğruyu yakalamak mümkün değildir. Hocalığı birileri yapar ama hocalığı oluşturanlar, içinde bulunduğunuz camianın kendisidir. Bundan sonra ülkemize faydalı olacak çalışmalar yapmaktan başka bir niyetim bulunmadığını ifade etmek istiyorum."

ÜNİVERSİTEYİ BIRAKALI 16 YIL OLMUŞ!

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, 'Öğretim üyeliği yaptığınız dönemde öğrencilerinizin size taktığı bir lakap var mıydı?' sorusu üzerine aradan 16 yıl geçtiğini belirterek, kendisiyle ilgili özel bir lakap veya tanımlama bulunduğunu hatırlamadığını söyledi. Öğrencilerin olumsuzluklara vurgu yapmak için hocalarına lakap taktıklarına işaret eden Şener, kendisinin ise hayatta her zaman pozitif olmaya, olaylara olumlu bakmaya çalıştığını vurguladı.

Şener, neden TOBB ETÜ'yü tercih ettiğinin ve kaç yıl hocalık yapmayı düşündüğünün sorulması üzerine, 1973 yılından beri Ankara'da yaşadığını belirterek, Ankara'da hocalık yapmayı düşündüğünü söyledi. TOBB ETÜ'nün öğrenci düzeyinin yüksek olduğunu ve deneyimli bir kadrosu bulunduğunu ifade eden Şener, "İnsan bundan daha uygun bir üniversite bulamaz" dedi. Şener, basın toplantısında gazetecilere mini bir ders vererek ekonomide pratiğin önemine dikkat çekerek, ekonomide önce pratik, sonra teorinin geldiğini
anlatarak Keynes teorisinde de pratiğin teoriden önce geldiğini anlattı.

Üniversite hocalığının sadece derslere girip çıkma olarak algılanmaması gerektiğini dile getiren Şener, bundan daha önemlisinin yapılacak akademik çalışmalar, araştırmalar ve seminerler olduğunun altını çizdi. Belirlediği bazı ana konular bulunduğunu kaydederek, bu konularda en kısa zamanda çalışmalara başlayacağını söyleyen Şener, Türkiye'nin uzun dönem ekonomi politikalarının nasıl kurgulandığı, bunların kısa dönem etkilerinin neler olduğu ve Türk ekonomisinin nereye doğru gittiği konuları üzerinde
duracağını açıkladı.
'Aktif siyasetin kapısını kapattınız mı?' sorusuna Şener, "Devlet memurlarına siyaset yasağı vardır. Ancak üniversite yasasına özel bir hüküm konmuştur. Öğretim üyeleri bu siyasi yasağın dışındadırlar. TOBB ETÜ de zaten bir devlet üniversitesi değildir. Siyaset bağlantısı, öğretim üyeliğini olumsuz değil olumlu etkileyen bir durum olarak belirlenmiştir. Benim önüme üniversite hocalığı mı siyaset mi diye bir tercih gelse hocalığı tercih ederim. 16 yıl önceki koşullar siyasete girmemi gerektirmişti. Bir girdik pir girdik. Şimdi gönlümüzce hocalık yapacağız" şeklinde yanıt verdi.

'59. hükümetin özelleştirme politikalarına 10 üzerinden kaç verirsiniz?' sorusu üzerine Şener, ilk yapmayı düşrf0itim anlayışları ve kadründüğü çalışmalardan birinin de özelleştirmeler konusu olduğunu belirtti. Hoca olarak çalışmalarını tamamladığında bu konuda yorum yapabileceğini söyleyen Şener, "Bugün bu değerlendirmeyi yaparsam çok siyasi olur" dedi.

Şener, bir soru üzerine sıfırcı hoca olarak tanımlanamayacağını, 'ille de çakmak istiyorum' demeyen öğrenciyi bırakmayacağını ifade etti. Şener, bugün 16 yıl önce verdiği gibi ders veremeyeceğini ifade ederek, her yıl bütçenin çıkarılmasını fiilen yaşadığını, derslerinde bu tecrübelerini aktaracağını kaydetti.

'Derslerinize Maliye Bakanı Unakıtan'ı davet eder misiniz?' sorusu üzerine Şener, onun kendi yetkisinde olan birşey olmadığını, aktif siyasette bulunan bir kişinin ders vermesinin, rektörün vereceği karara bağlı olduğunu bildirdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise şehit yakınlarına kontenjan ayrılması ile ilgili bir soru üzerine, üniversitenin her bölümünde 1 şehit çocuğunun burslu olarak okutulması konusunda mütevelli heyetinin karar aldığını açıkladı.

Basın toplantısının sonunda TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Kesici, Şener'in yakasına üniversitenin rozetini taktı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2007 Cumartesi 15:16:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?