4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

İmdat, sayım memuru!

Ankara'da yaşlı bir kadının sayım memuru olduğu söylenen kişilerce öldürüldüğü iddiası üzerine, TÜİK ve emniyet yetkilileri vatandaşları 'mutlaka kimlik sorun' diye uyardı


ÖNDER YILMAZ, MİTHAT YURDAKUL Ankara

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile emniyet yetkilileri, vatandaşlara, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çerçevesinde kapısına gelen sayım memurları konusunda "Mutlaka kimlik sorun, titiz davranın ve şüphenirseniz derhal polisi arayın" uyarısında bulundu.
Ankara Sincan'da 75 yaşındaki Ayşe Tezgel'in evde 1.5 yaşındaki torunuyla birlikte kaldığı sırada bilezikleri çalınarak öldürülmesinin ardından, aynı daireye "sayım memuru olduğunu söyleyen" kişilerin geldiği yolundaki iddialar ortaya atıldı. Olayın ardından sayım konusunda Milliyet'e açıklamalarda bulunan TÜİK Başkanı Ömer Demir, şunları söyledi:


'Kapı aralığından alın'
"Vatandaşlarımız kapısına gelen kişinin kimliğini görmeden ve kimliğinden emin olmadan kapısını açmamalı. Görevli memurlarımızın göğsünde TÜİK damgalı, fotoğraflı, özel mühürlü kimlikleri asılıdır. Yine de emin olmayan kişi görevlimize, 'Anket formunu bırakın, yarım saat, bir saat veya yarın gelip alın' diyebilir. Vatandaş, görevlileri illa evine almak zorunda değil. Zinciri açmadan kapı aralığından formu isteyip doldurup verebilir. Formun altında TÜİK telefonları vardır. O numaraları arayıp doğru olup olmadığını kontrol edebilir. "
Demir, TÜİK memurlarının bir evde maksimum 5 dakika, kalabalık ailelerde 7-8 dakika kaldığını belirterek, "Vatandaşlarımız evde vakit geçirenlerden de şüphelenebilir. İçinde bir endişe varsa, şüpheleniyorsa personelimizin ismini aldıktan sonra polisi arayabilir. Biz tüm personelimizin ismini liste halinde polise ve jandarmaya bildirdik" diye konuştu.
Demir, personellerine de vatandaşlara güven vermeleri için uyarılar yaptıklarını söyledi. Demir, "Personelimize 'Apartmanlarda önce yöneticiyi bulun, yoksa kapıcıyı, o da yoksa bir çocuk aracılığıyla dairelere haber gönderin' diyoruz.
Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz da "Vatandaşlarımız bu konuda titiz davransınlar. Görevlilerin kimliklerini görmeden evin içine kesinlikle kimseyi almasınlar. Kimliklerini görseler bile formu alıp kendileri doldursunlar" dedi.

Nelere dikkat edilmeli?

Görevlinin kimliğini görmeden ve kimliğinden emin olmadan kapıyı açmayın.
Görevli memurlar TÜİK damgalı, fotoğraflı, özel mühürlü kimlikler taşıyor.
Yine de emin olmazsanız görevliye, 'Anket formunu bırakın yarım saat, bir saat veya yarın gelip al' deyin.
Görevlileri illa evinize almak zorunda değilsiniz. Zinciri açmadan kapı aralığından formu isteyip doldurup verebilirsiniz.
Formun altında ki TÜİK telefonlarını arayıp doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Görevliler 7-8 dakika kalıyor. Fazla kalanlardan şüphelenin.

milliyet
Yayın Tarihi : 25 Mart 2007 Pazar 12:29:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?