3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

İnsan hakkının referandumu olmaz

AKP'li Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üskül ve AKP Grup Başkanvekili Kılıç, 'içkili mekânlar için referandum' yapmaya hazırlanan Gökçek'e tepkili. Üskül: İnsan hakları konusunda referandum yapılamaz

AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, Bahçelievler 7. Cadde’nin içkili bölge ilan edilip edilmemesi konusunda referanduma gitme kararına AKP de tepki gösterdi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AKP’li Zafer Üskül, “İnsan haklarını ilgilendiren konularda referandum yapmak doğru değil” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aylık toplantısında, AKP Grup Başkanvekili Ayhan Yılmaz, Bahçelievler 7. Cadde’nin taşıt trafiğine kapatılması konusunda önerge vermişti. Önergedeki 15 soru arasında, 7. Cadde’nin yaya bölgesi ilan edilmesinin yanı sıra, caddede içkili mekân bulunup bulunmaması konusunda da kamuoyu yoklaması yapılması isteği yer almıştı. Gökçek, ise referandum sonucunda içkili yerlerin istenmediğinin görülmesi halinde konuyla ilgili Çankaya Belediyesi’nden düzenleme isteyeceklerini söylemişti.

CHP ve MHP’nin tepki gösterdiği karara AKP’li Üskül de “İnsan hakları istesen de istemesen de vardır. İnsan hakları alanlarında referandum yapılması ilke olarak doğru değildir” diyerek tepki gösterdi.

İnsan haklarının ‘sadece kötü muamele ile sınırlı olmadığını’, yaşamın her karesinde var olduğunu anlatan Üskül, “Referandum yapıldı diyelim. Yaşam hakkıyla ilgili sonuç olumsuz çıkarsa, bu yaşam hakkı ortadan mı kaldırılacak? Dolayısıyla insanların inanç özgürlüğünün temel hak açısından güvence altına alındığı görülür” diye konuştu.

Bir hakkın kullanımı konusunda yanlışlıklar olmasının da çözümü bulunduğunu belirten AKP’li Üskül, hukuki düzenlemede bunlarla ilgili ne yapılacağının olduğunu söyledi.

AKP’li Kılıç da eleştirdi

AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç da içki ruhsatının nasıl alınacağının ilgili mevzuatta belli olduğunu, referandumda evet çıksa bile mevcut işletmelerin kapatılamayacağını belirtti. Kılıç, “Her şeyden önce evrensel bir kriter, temel hak ve özgürlüklerle ilgili konular referanduma götürülemez. AKP bu kabil işlerle uğraşmıyor. Partimizin alkol ve alkollü işletmelerle ilgili politikası yoktur, olamaz” dedi.

Yurdagül Şimşek - Radikal
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2009 Çarşamba 22:13:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?