5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

İnternetsiz işletme kalmayacak

Küçük ve Orta Ölçeklikli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ( KOSGEB) ile Türk Telekom işbirliğiyle Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri olan KOBİ'ler bilgisayar ve internet erişimine kavuşturulacak.
 
KOSGEB ve Türk Telekom işbirliğiyle başlatılan "Tek Hedef Bilişim" projesi kapsamında 57 bin KOBİ'ye bilgisayar donanımı, internet erişimi, tasarım ve üretim yazılımları ile kullanıcı eğitimi almaları sağlanacak. Proje, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda, Bakan Ali Coşkun'un ev sahipliğinde KOSGEB Başkanı Bayram Mecit, Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Emin Başer ile proje sponsorları Intel, Microsoft, Yurtiçi Kargo ve tedarikçi firmaların katıldığı protokol imza töreni ile başlatıldı. İmza töreni öncesi bir konuşma yapan Bakan Coşkun, geçmişte meslek hayatında bilim ve teknolojiye geçişin büyük sıkıntılarını yaşayan biri olduğunu belirterek, bugün Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında geldiği noktanın dikkate değer olduğunu söyledi. Türkiye'nin son yıllarda sanayisindeki büyümenin ihracata da yansıdığını ifade eden Coşkun, 2002 yılında 30 milyar dolar olan ihracatının 80 milyar dolara çıktığını ve bunun yüzde 90'ının sanayiciler tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti. AK Parti iktidarı döneminde 'rantiyeden şantiyeye' sözünün gerçekleştiğine dikkat çeken Coşkun, bölgesel teşviklerle 42 yılda kurulan işletme sayısının üzerine çıkıldığını söyledi. Bakan Coşkun, göreve başladığında KOSGEB'in kendisine bağlı sadece 4 bin KOBİ varken bu gün irtibata geçilen KOBİ sayısının 57 bine ulaştığını ve 2007 yılında bu sayının 200 bini geçmesinin hedeflendiğini vurguladı. Türkiye'de KOBİ'lerin yeniden yapılanma sürecine girdiklerini anlatan Coşkun, bu süreci başarı ile tamamlayamayan KOBİ'lerin eleneceğini geri kalanların ise daha rekabetçi bir ortamda çalışmayı amaçladıklarını söyledi.
 
Bu kapsamda üniversiteleri sanayicilerle biraraya getirdiklerini anlatan Coşkun, Üniversitedeki tezlerin artık sanayi kuruluşları ile ortak hazırlanacağını kaydetti. Ayrıca KOSGEB'in finansesi ile Organize Sanayi Bölgelerine teknoloji merkezleri kurulduğunu belirten Coşkun, bu çalışmaların bir ayağının da KOBİ'lerle bilim ve teknolojiyi tanıştırmak olduğunu söyledi. Bu kapsamda KOSGEB ve Türk Telekom işbirliği ile başlatılan Tek Hedef Bilişim Projesi ile KOBİ'lere Türk Telekom tarafından 1 yıl süre ile ücretsiz web alanı ve e-posta hizmeti verilecek. Türk Telekom iştiraki olan TTNet tarafından da 2 aylık ücretsiz ADSL ve ücretsiz modem desteği verilecek. Bilgisayar donamı, internet erişimi, yazılım ve eğitim konularında yararlanmak isteyen işletme sahiplerine Vakıfbank tarafından kredi verilecek. İşletme, 24 ay boyunca 3 aylık dönemlerle anaparayı Vakıfbank'a ödeyerek bilgi teknolojilerine sahip olabilecek.
 
KOSGEB Başkanı Mecit ise Türkiye bilgi toplumuna dönüşürken, bilim ve bilginin, teknoloji ve sanayinin birleştiği bir çağa girdiğini, Türkiye'deki fiziki ve beşeri sermayenin yanında bilişim teknolojileriyle bilgi bir üretim faktörü olarak öne çıkmaya başladığını söyledi. Türkiye'de bu gereksinimler doğrultusunda, KOBİ'lerin bilgi ve iletişim altyapılarını güçlendirerek, dünya standartlarına taşınıp, üstün rekabet gücüne erişimleriyle sanayiye katkı sağlamaya çalıştıklarını belirten Mecit, başlatılan proje ile KOSGEB veritabanında kayıtlı olan KOBİ'lerin sıfır faizle, e-kobi bilişim kredisinden yararlanabileceklerini kaydetti. Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Başer ise, küreselleşen dünyada bilgi toplumu olmanın hayati önem taşıdığını vurgulayarak bunun için yurt çapında yaygın ve sağlıklı bir telekomünikasyon alt yapısı ile mümkün olduğunu ifade etti. Bilgi toplumunun bir diğer ayağının ise bilgisayar sahipliği ve okur yazarlığı olduğuna dikkat çeken Başer, 70 milyon nüfusa sahip Türkiye'de sadece 7 milyon kişinin bilgisayar sahibi olduğunu anımsattı. Gelişmiş ülkelerin toplam nüfusun yüzde 50'ye yakının bilgisayar sahibi olduğunu belirten Başer, Türkiye'deki oranın sadece yüzde 10 olduğuna dikkat çekti. Türkiye'deki oranın çok düşük olmasının sebebinin bilgisayar ücretlerinin yüksekliğinden kaynaklandığını belirten Başer, bu nedenle Türk Telekom'un sponsorların da katılımıyla okullarda ve işletmelerde bilgisayar ve internet sahipliğine yönelik proje başlattıklarını kaydetti. Başer, bugün başlatılan proje ile 57 bin KOBİ'nin bilgisayar sahibi olacağı ve internet erişimine kavuşacağını dile getirdi.
 
Konuşmaların ardından Bakan Coşkun, KOSGEB Başkanı Mecit ve Türk Telekom İcra ve Yönetim Kurulu Üyesi Başer 'Tek Hedef Bilişim' konulu projenin protokol sözleşmesini imzaladılar. Vakıfbank temsilcisinin de katıldığı protokol imza töreninde Bakan Coşkun, Türkiye'deki bankaların artık hem esnaf hem de vatandaş için büyük kolaylıklar sağladığını belirterek, "Türkiye'de bankalar artık güçlendi. Alan el yerine veren el oldular. 2002 yılında KOBİ'lere yüzde 4 oranında kredi verilirken bugün bu rakam yüzde 25'e çıktı. Halkbankası ise esnafa verdiği kredi oranını yüzde 64'e kadar yükseltti. Bankalar, mali sektörün en önemli alt yapısını oluşturan bankalar artık çok daha güçlü hale geldiler" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2006 Salı 15:57:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?