4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

İnternetten üiversite mezunu oluyorlar

Türkiye'de Çukurova Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nde başlatılan "uzaktan eğitim" programı kapsamında öğrencilerin okula gitmeden internet üzerinden aldıkları eğitimle üniversite mezunu oluyor.

Bilişim ve teknolojideki gelişmeler, insanların hayatına önemli kolaylıklar sağlarken, eğitimde de yeni yöntemler uygulanmaya başlandı. İnternetin bütün imkanlarından öğrencileri yararlandırmak isteyen üniversiteler, uyguladıkları programlarla gençlerin "mektepli" olmasını sağlıyor. Öğrenciler, uzaktan eğitim programı sayesinde evlerinde, işyerlerinde veya bulundukları herhangi bir yerdeki internete bağlı bilgisayarla üniversite bitirebiliyor. Öğrenciler kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifresiyle 365 gün ve 24 saat hizmet veren web adresinden derslerine çalışabiliyor. Simülasyon ve animasyon destekli hazırlanan derslerde kafalara takılan sorular ise ders programına göre dersi vermekle görevli öğretim elemanı tarafından sohbet odasında tek tek cevaplandırılıyor. İmtihanlar ise yine internet ortamında yapılıyor. 

Öğrencilere yönelik bu program, ilk kez Sakarya Üniversitesi Adapazarı Meslek Yüksekokulu'nda hayata geçirildi. 2001 yılında başlayan internet üzerinden uzaktan eğitim programıyla bugüne kadar bin 73 kişi üniversiteden mezun oldu. Sistem 3 yıl önce Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu ve Mersin Üniversitesi Mersin Meslek Yüksekokulu'nda, bu yıl ise Gazi Üniversitesi Atatürk Meslek Yüksekokulu'nda hayata geçirildi. Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bu zamana kadar 40 mezun verdi ve halen 400 öğrenci bu sistemde eğitim görürken, Mersin Üniversitesi ise henüz mezun vermedi. 

Üç üniversitede uzaktan eğitim programı kapsamında eğitim alan öğrenci sayısı 2 bin 500 kişiyi buldu. Her geçen gün öğrenci sayısının arttığı program sayesinde başörtülü öğrenciler, askerler, hükümlüler, çalışanlar ve engellilerin yanı sıra üniversiteli olmak isteyen; ancak çeşitli sebeplerle okula gelip gidemeyenler de bu program sayesinde yüksek öğrenim görüyor. 2 yıllık programın bitirilmesiyle öğrencilerin fakültelere yükselme şansı da oluyor. 

Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Alaaddin Sabancı, Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Uzaktan Eğitim Programı sayesinde öğrencilerin hem çalışıp hem de okuma imkanı bulduğunu belirterek, "Hatta cezaevinde kalan bir öğrenci bile bu sistem sayesinde öğrenimini sürdürme imkanına sahip oldu. Bu sistemle öğrenciler mezun olduğu zaman daha çabuk iş bulabiliyor. Çünkü öğrenim döneminde devam zorunluluğu olmadığı için hem öğrenip görüp hem çalışma imkanı buluyor" dedi.
Sabancı, uzaktan öğretime ilginin her geçen gün arttığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Programa, meslek lisesi mezunu olan ve ÖSS'ye giren kişiler müracaat edebiliyor. Öğrenci ÖSS'ye girmişse aldığı puana, girmemişse orta dereceli okul not ortalamasına göre yerleştiriliyor. Ayrıca, tercih etmeleri halinde ek kontenjanla düz lise mezunları da bu programa başvurabiliyor. Uzaktan ve örgün öğretim arasında fark yok denecek kadar az. Tek fark, örgün eğitimde derse devam zorunluluğu varken bu programda olmaması. Tüm öğrencilerimiz için aynı disiplin ve sınav yönetmeliği geçerlidir. Yalnızca uzaktan öğretim öğrencilerine yaz okuluna katılma hakkı verilmez, bunun yerine bütünleme sınavı hakkı verilir."
Uzaktan öğrenimle öğrencilerin sadece 15 gün fiili uygulama sınavından geçtiğini vurgulayan Sabancı, "Bütün eğitim-öğretim programlarında en iyi olabilmek için çok çalışmak gerekir; ancak uzaktan öğretim programı biraz daha çok çalışma gerektirir. Okumayı seven ve o konuyla ilgili olan kişiler daha çok başarılı olur. Kişiler yaklaşık bin 600 YTL gibi bir ücretle bir yıl boyunca öğrenim almakta. Ücret iki taksit şeklinde alınmakta. 4 yıllık fakültelere dikey geçiş yapmak isteyen öğrenciler için çok avantajlı. Verilen eğitim-öğretim ve diploma yüz yüze eğitimle tamamen aynı. Uzaktan eğitimde öğrenciler internet kafeden mezun olabiliyorlar. Ancak öğrencilerin konuları öğrenip öğrenmediğini test etmek için 15 gün uygulamalı sınava yapıyoruz. Bunun dışında öğrenci okula gelmeden üniversite mezunu oluyor" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 11:27:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?