5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

İran-Türkiye doğalgaz hattı güvenliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı'na yönelik saldırılara karşı, havadan ve karadan uzaktan kumandalı kontrol için ihale yapacaklarını bildirdi. 

Bakan Güler, Hilton Otel'de düzenlenen 'Türkiye Doğalgaz Piyasasında İlk 5 Yılın Değerlendirilmesi ve 2007 Beklentileri Konferansı" sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı'nda 2 aydır çeşitli patlamalar olduğunun hatırlatılması ve özellikle kış öncesinde buna yönelik tedbirler alınıp alınmadığının sorulması üzerine Bakan Güler, yeni güvenlik tedbirleri üzerinde zaten çalıştıklarını ve bu çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti. Güler, "Bunu projelendiriyoruz. Bununla ilgili yakında bir ihale yapacağız. Klasik usullerin dışında bunu korumak üzere, firmalarla görüşüyoruz. Hem havadan ve hem de yerden uzaktan kumandalı bir metodla kontrolü üzerine, çalışmayı şekillendiriyoruz. Bu tip çalışmalar kendine özgü olduğu için çalışmaların çok boyutu var" diye konuştu. 

"Kış başlamadan ihaleye çıkılıp çıkılmayacağı"na ilişkin soruya ise Güler, "Üzerine çalışmalar yapılıyor ama hemen şu anda zaman sormayın. Bu tip şeyler bazen zamana tam uymuyor. Görüşmeler sürüyor ama tedbirleri aldık, onun için bir problem görmüyoruz" şeklinde cevap verdi. İran'ın kendi tarafındaki hattı korumaya yönelik benzer bir ihale yapıp yapmayacağının sorulması üzerine ise Bakan Güler, her ülkenin kendine özgü çalışmaları olduğunu ifade ederek, İran'la irtibat halinde olduklarını söyledi. Rusya'nın Dışişleri Bakanlığı'na bu kış Türkiye'ye yüzde 50 daha az doğalgaz verileceği yönündeki uyarı mektubunun hatırlatılması ve Rusya Enerji Bakanı ile görüşmesinde bu konunun ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine Bakan Güler şunları kaydetti: 

"Bir problem görünmüyor ama normal şartlar altında biz herhangi bir sorun beklemiyoruz. Ancak tabi bu gaz boru hatları başka ülkelerden geçiyor, oradaki siyasi durum. Biliyorsunuz sadece Rusya değil, İran'dan da geliyor, oradaki tabiat şartları zaman zaman, geçen kış da olduğu gibi etkilemişti. Biz normal şartlarda bir sorun görmüyoruz. Zaten kontratlarımız var. Hem de onlarla görüşmelerimiz sürüyor."
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 12:24:53
Güncelleme :4 Ekim 2006 Çarşamba 12:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?