4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

İtfaiye haftası kutlandı

İtfaiye Haftası, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nca düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, "Artık bize de öğretmen ve polis gibi kapsam dışı özel statü sağlanmalıdır" dedi.

25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası nedeniyle, İskitler İtfaiye Merkezi'nde düzenlenen törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, herkesin koşarak kaçtığı yangının içine koşarak girdiklerini belirterek, dünyanın insan haklarına saygılı tüm toplumlarında itfaiyecilik mesleği mensuplarına farklı bir önem ve değer verildiğini söyledi. Türkiye'de merkezi idare içinde itfaiye hizmetleri ile ilgili hiçbir birim bulunmadığını belirten Faruk Kurutuz, bunun sonucunda merkezi idare ile yerel yönetimler arasında sağlıklı bir ilişki kurulamadığını anlattı.

Kurutuz, "Ayrıca orman, hava, deniz işletmeleri ve diğer kuruluşların yangın ekipleri ile itfaiyeler arasında yeterli koordinasyonun ve iş bölümünün olmayışı yangınla mücadelede en önemli açmazlarımızdan biridir. Diğer bir sonuç Türkiye'deki tüm itfaiye teşkilatları arasında herhangi bir standart uygulamanın oluşmaması ve kalite farklılıklarına yol açmasıdır. Etkin bir denetimin yapılması ise imkansız hale gelmektedir" dedi.
Yıllardır tekrar etmekten usanmadığı bir talebi tüm meslektaşları adına dile getirmek istediğini belirten Faruk Kurutuz daha sonra şunları söyledi:

"Şimdi bir itfaiye eri olarak diyorum ki; artık bize de öğretmen ve polis gibi kapsam dışı özel statü sağlanmalıdır. Bu konu artık Türkiye'nin ayıbı olmaktan çıkarılsın, tüm imkansızlıklar içerisinde hayatını ortaya koyarak görevini fedakarca yapan biz itfaiye erlerinin mali ve sosyal sorunları artık çözülsün. İtfaiyecilik artık bir meslek sınıfı olarak tanımlansın. İtfaiye eri dışındaki yangına seve seve girmeye hazırdır. Yeter ki içindeki yangın söndürülsün."
Faruk Kurutuz'un konuşmasının ardından, evlerde sık rastlanabilen tüpgaz yangını ile ilgili yangın söndürme tatbikatı yapıldı. Alev alan tüpgazın bir kova su veya ıslak battaniye ile nasıl söndürüleceğini gösteren itfaiye ekipleri daha sonra yaptıkları başka tatbikatta ise alev alan aracın nasıl söndürüleceğini gösterdi.

Yangın tatbikatlarının ardından İtfaiye Haftası nedeniyle Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı itfaiye araçları kortej oluşturarak şehir turuna çıktı. Tulumbacıların da kıyafetleri ve araçlarıyla temsil edildiği kortejde itfaiye araçları siren ve lambalarını çalıştırarak şehir içinde konvoy yaptı. Başkentlilerin yoğun ilgi gösterdiği itfaiye konvoyu İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan Konya Yolu, İnönü Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Kızılay, Ziya Gökalp Caddesi, Cemal Gürsel Caddesi, Dikimevi, Talat Paşa Bulvarı, Ankara Hastanesi önü, Plevne Caddesi, Samsun Yolu, Turgut Özal Bulvarı ve İtfaiye Daire Başkanlığı yol güzergahlarını izleyerek başkentlilerle selamlaştı.

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 14:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?