5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

İzmirliler ihbarcı

Vatandaşlar, vergi dairelerine en fazla trafik cezası yatırmak, vergi ödemek ve temiz kağıdı almak için uğruyor. 

Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellefleri daha iyi tanımak ve bu şekilde daha etkin hizmet vermek amacıyla, ”Vergi Daireleri Müşteri Profili Projesini” uygulamaya koydu.

Bu amaçla Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa'nın da aralarında olduğu 8 ilde 25 vergi dairesinde, pembe kartlar hazırlandı. Motorlu Taşıtlar, Harçlar ve karma vergi dairelerine gelen her vatandaşın giriş saati ile ne istediği bu kartlara işlendi. Vergi dairesindeki işlemler ile işlemin bitiş saati de pembe kartla kayda alındı. Bu şekilde 215 bin mükellef nezdinde bir araştırma yapıldı.

Araştırmanın ilk sonuçlarına göre, vatandaşlar vergi dairelerine en fazla trafik cezası ödemek, vergisini yatırmak ve “Vergi borcu yoktur” kağıdı almak için geliyor.

Vergi dairelerinde işlem yaptıran her 100 kişinin 31'i 21-30, 11'i de 11-20 yaş grubunda bulunuyor. Yüzde 24'lük bölüm 31-40 yaş grubunda, yüzde 3'lük kesim de 60-70 yaş grubunda yer alıyor.

Mükelleflerin yüzde 51'i sabah, yüzde 49'u ise öğleden sonra işlerini hallediyor. Bunların yüzde 89'unun erkek, yüzde 11'inin de bayan olduğu görülüyor.

Vergi dairesine gelenlerin yüzde 56'sını mükellefler meydana getirirken, muhasebecilerin yanında çalışan ve daha çok küçük yaşta çocukların oluşturduğu yardımcılar ise yüzde 37'lik bir grubu oluşturuyor.

ALO MALİYE HATTI

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni yılda Vergi İletişim Merkezi olarak yeniden yapılandıracağı Alo Maliye 189 hattıyla ilgili de bir değerlendirme yaptı.

Halen her ilde lokal olarak hizmet veren hatta geçen yıl 580 bin 914 telefon geldi. İstanbul'daki Alo Maliye hattı 290 bin, Ankara'daki hat 173 bin, İzmir'deki hat da 46 bin kez arandı. Alo Maliye hattına en az ilgi gösteren il, bu ildeki telefonun sadece 2 kez çaldığı Iğdır oldu.

Hatta gelen telefonların yüzde 44'ünün Gelir İdaresiyle hiç alakası olmayan, saçma sapan konulara ait olduğu belirlendi.

İzmirliler söz konusu hattı daha çok “ihbar”, Ankaralılar “danışma” amaçlı kullanırken, İstanbulluların fuzuli şeylerle Alo Maliye hattını meşgul ettiği ortaya çıktı.

Geçen yıl İzmir'den Alo Maliyeye 8 bin 452 ihbarda bulunuldu. Bu sayı İstanbul'da 7 bin 200'de kalırken, İstanbul'daki ilgisiz arama sayısı 209 bin olarak tespit edildi.

MEMNUNİYET ÖLÇÜMÜ

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, ODTÜ ve Ankara Üniversitesi ile de İş Analizi ve Performans Ölçütleri çalışması yapıyor.

Bu çerçevede, ODTÜ, 18 ilde, 12 sektörde 13 bin mükellef nezdinde mükellef memnuniyeti anketi gerçekleştiriyor.
Söz konusu ankette mükellef gruplarının vergiye yönelik tutumları belirleniyor. Ankette mükelleflere, vergiyi niye ödemediklerinin de aralarında bulunduğu çeşitli sorular yöneltiliyor. Vergiye karşı psikolojik ve sosyolojik yönlerin öğrenmeye çalışıldığı anketle, vergi kaçırmaya neden olan faktörlerin ortaya konulması da hedefleniyor.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ile yürütülen çalışmada ise devlet ve özel okullarda sunumlar yapılması planlanıyor.

1.5 saatlik çocuk programı da hazırlanacak bu çalışma kapsamında, “Vergi Çocuk” adıyla bir de veb sayfası hazırlanacak. Çocuklar için eğlendirici temaların bulunacağı sayfada, vergi bilincini aşılayıcı temalara da yer verilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığının bu araştırmalarının ardından müşteri profili ortaya çıkacak ve on line hizmetler artacak. Vergi Dairelerinde de, “1 noktada işi bitir” anlayışı hakim kılınacak.



A.A
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 10:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?