5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Kaçak sigara uyarısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de 6 milyar paket tüketildiğini ve bunun yüzde 15'inin kaçak olduğunu belirterek, vatandaşların sigara ve diğer tütün mamullerinin Tütün Üst Kurulu belgesi olan satıcılardan almaya dikkat ve özen göstermelerini istedi. 

Kaçak sigarayla ilgili yazılı bir açıklama yapan Palandöken, Türkiye'de nüfusun yüzde 43.6'sının sigara bağımlısı olduğunu belirterek, Türkiye'de 120 milyar adet sigara tüketildiğini ve Türkiye'de erkelerin yüzde 70'inin kadınların da yüzde 40'ının sigara bağımlısı olduğunu kaydetti. En çok kaçağın halkın beğenisini kazanmış sigaralarda ve içki markalarında olduğunu ifade eden Palandöken şunları kaydetti: 

"Ülkemizde tüketilmekte olan 120 milyar adet sigaranın yüzde 15'i kadarı dışarıdan kaçak olarak girmektedir. Bundan hem devlet hem de vatandaş zarar ediyor. Bir o kadar da kaçak alkollü içeceğin piyasaya girdiğini dolayısıyla böyle bir pazarda ortaya çıkan kaçak, hem vergi kaybına neden oluyor, hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Kaçak sigaranın bir kısmı bavul ticaretiyle, bir kısmı da bölgesel konumumuz nedeniyle yurda kaçak olarak rahatlıkla getiriliyor. Bu konuda mutlaka acil önlem alınmalı, kaçak sigara ve alkollü içkiler konusunda halk uyarılmalı ve televizyon kanallarında çeşitli programlar yapılmalı".
İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2006 Cumartesi 12:10:17
Güncelleme :30 Eylül 2006 Cumartesi 12:18:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?