5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Kamu-Senli'ler: Bu yıl kaybımız büyük

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 15 Ağustos'ta hükümetle memur sendikaları arasında yapılacak toplu görüşmelerin ana maddesini, kamu çalışanlarının 2006 yılı kayıplarının oluşturacağını söyledi.

2007 yılı yılını içeren görüşmelerde, hükümetle yüzdelik artışı konuşmamaya kararlı olduklarını belirten Akyıldız, "Görüşmelerde, en düşük ücretle en yüksek ücret arasındaki farkın kapatılmasını, yani ücretlerin adil hale getirilerek kamu çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerine çekilmesini tartışacağız" dedi.

Türkiye Kamu-Sen İstişare Kurulu toplantısı, İçkale Otel'de başladı. Toplantıda, 15 Ağustos'ta başlayacak olan toplu görüşmeler öncesi Kamu-Sen'in izleyeceği strateji belirlenecek. Toplantıya, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanları, genel merkez yöneticileriyle il temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Akyıldız, iç ve dış gelişmeleri değerlendirdi. Uzun süredir durgunluk dönemi geçiren terör belasının yeniden hortlatıldığını hatırlatan Akyıldız, bölücü terör örgütünün yuvalandığı Kandil Dağı'na operasyon yapıp yapmamakta kararsız kalan hükümeti ağır bir dille eleştirdi. 

İsrail'in Lübnan'da kadın, çocuk demeden masum insanları öldürmeye devam ettiğini söyleyen Akyıldız, Türkiye'nin bu ülkeye Barış Gücü veya başka bir ad altında girerek ABD'nin tetikçiliğini yapmaması gerektiğini savundu. İsrail'in Filistin ve Lübnan'da devlet terörü uyguladığını kaydeden Akyıldız, "Ortadoğu yeniden şekillenmelidir" diyen ABD Dışişleri Bakanı Rice'nin bu sözlerinin bölgede daha nice olayların yaşanacağı sinyalini verdiğini vurguladı.

Hükümetin ekonomik politikalarını de eleştiren Akyıldız, ekonomide meydana dalgalanmadan sonra 6.5 milyar dolarlık sıcak paranın Türkiye'den kaçtığını öne sürdü. 

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın 2007 yılı enflasyon hedefinin yüzde 3.5 ile yüzde 7 arasında olduğunu açıkladığını hatırlatan Akyıldız, "2 enflasyon tahmini arasında yüzde yüz fark olamaz. Böyle bir hesaplama anlayışı olamaz" diye konuştu. Yılmaz'ın ayrıca, 2006 yılında enflasyon hedefinde sapma olduğu için memurların mağdur olduğunu itiraf ettiğini belirterek, "Ne o yoksa günah mı çıkarıyorsunuz?" diye sordu. 

2006 yılı kayıplarının yapılacak toplu görüşmede, birinci ana gündem maddesi olacağını söyleyen Akyıldız, kamu çalışanlarına yüzde 12.2 zam yapılacağı yönünde haberlerin kasıtlı olarak basına sızdırıldığını savundu.

2006'da çektikleri sıkıntıyı 2007 yılında yaşamamak için toplu görüşme masasında taleplerini koparta koparta almayı hedeflediklerini belirten Akyıldız, geçmiş yıllarda kamu çalışanlarının yüzde 37'sinin açlık sınırı altında yaşadığını, yaptıkları mücadeleyle bu oranı yüzde 10'a düşürdüklerini belirtti. "Şimdi sıra kamu çalışanlarını yoksulluk sınırının üzerine çekmekte" diyen Akyıldız, "Taleplerimizin karşılanmaması halinde neleri yapacağımıza bugün karar vereceğiz. Hükümet şunu bilsin, toplu görüşme masasında asla yüzdelik zam konuşmayacağız. Görüşmelerde, en düşük ücretle en yüksek ücret arasındaki farkın kapatılmasını, yani ücretlerin adil hale getirilerek kamu çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerine çekilmesini tartışacağız. Siyaset kulaklarını açsın. Akıllarına gelmeyecek, hayal edemeyecekleri bir muhalefet anlayışı ortaya koymaya hazırız. Biz siyasi parti değiliz, ama taleplerimiz karşılanmazsa il il gezip hükümetten bunun hesabını sormazsak, kamu çalışanları bizden hesap sorsun" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2006 Cumartesi 12:35:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?