5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Kan anonsları duracak

Türk Kızılay'ı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yaptıklarını belirterek, Kızılay'ın kan konusunda tek yetkili kuruluş olacağını bildirdi. 

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Dedeman Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Küçükali, kan konusunda yürütülen çalışmalarla Lübnan ve Filistin'e yapılan yardımlar hakkında bilgi verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bir elinde kan torbası, bir elinde doktor reçetesiyle sokakta dolaşan vatandaşımı görmek istemiyorum" sözlerini hatırlatan Küçükali, bu kapsamda Türkiye genelinde 43 tane kan merkezi ve kan istasyonu oluşturduklarını ve insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyeye gelindiğini dile getirdi. Küçükali, Sağlık Bakanlığı ile kan konusunda çalışmalar yaptıklarını da ifade ederek, bundan sonra Kızılay'ın kan konusunda tek yetkili kuruluş olacağını ve hazırlanan kanunun TBMM'ye sunulacağını kaydetti. Kan vermenin insandan insana verilebilecek en önemli ürün olduğunun altını çizen Küçükali, "Kan, organ nakli kadar önemlidir. İnsanlar birbirlerine kan verirken çok önemli bir ödevi yerine getiriyorlar" dedi. 

Kızılay Genel Başkanı Küçükali, halk arasında Ramazan'da kan verildiğinde orucun zedelendiği yönünde bir görüş olduğunu belirterek, "Ramazan ayında kan bağışı yüzde 20-25 oranında azalıyor. Bu durum bizim stoklarımızı tüketmez, ama bu bir eğitim meselesidir. Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. 30 Ekim'de bir kan kampanyası düzenleyeceğiz. Kan vermek sağlık adına önemli bir konudur. 18-65 yaş arası herkes kan vermelidir" şeklinde konuştu. 

Küçükali, Diyanet İşleri yetkililerinin kendilerine kan vermenin Ramazan ayında da caiz olduğunu, orucu bozmadığını belirttiklerini söyledi. Ameliyat masasında bekleyen insanların kana ihtiyacı olduğunun altın çizen Küçükali, Ramazan ayında oruçluyken kan vermekte sakınca gören vatandaşların iftardan sonra gece 00.00'a kadar tüm kan merkezlerine giderek kan verebileceklerini kaydetti. Küçükali, İstanbul, Ankara, Trabzon ve Antalya gibi çeşitli bölgelerde bu sistemin başladığını belirtti.

HASTANELERLE ON-LINE SİSTEMİ 

Küçükali, on-line sistemi üzerinden hastanelerle bağlantı kuracaklarını ifade ederek, elektronik ortamda hastanelerin bütün ihtiyaçlarını görebileceklerini söyledi. İnternet üzerinden gördükleri ihtiyaçları ameliyattan önce başhekimliklere ulaştıracaklarının altını çizen Küçükali, "Türkiye'de 2008 yılı sonunda kan anonsları duracak ve hiç kimse hastası için kaç torba kan kullanıldığını bilmeyecek. Bu konuda da çok başarılı olacağız. Dünyadaki standartlar birebir ne ise ülkemizde de uygulanacak. Ülkemizde 6 tane büyük bölgesel kan merkezi, merkezlere uzak olan ilçelere de kan birimleri kurulacak" şeklinde konuştu. 

Irak, Filistin ve Lübnan'da yaşananların insan odaklı afetler olduğunu belirten Küçükali, orada sağ kalan insanların psikolojilerinin bozulduğunu belirtti. Lübnan'da 2 operasyon yaptıklarını ifade eden Küçükali, Lübnan'ı terk edenlerin Mersin Limanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıklarında çocuklara çikolata, kadınlara çiçek, yaşlı ve hastalara da ilaç yardımında bulunduklarını hatırlattı. Türk Kızılayı'nın tarihinde hiçbir kuruluşun kendilerinden "sakinleştirici" ilaç istemediğine dikkat çeken Küçükali, Lübnan'da yaşayan insanların psikolojilerinin bozulmasından dolayı Türk Kızılayı'ndan sakinleştirici ilaçlar talep ettiklerini açıkladı. Küçükali, Lübnan'da bulunan Kızılay ekibinin de orada yaşanan durumu rapor halinde kendilerini ilettiklerini söyledi. İsrail sınırında tehlikenin devam ettiğine işaret eden Küçükali, "İsrail hududuna uzak bir bölgede faaliyetlerimizi devam ettirmek istiyoruz. Çünkü İsrail hududunda patlamamış misket bombaları var. Bizim arkadaşlarımız orada risk altındalar. Silahlı Kuvvetler'imizle birlikte çalışmayı düşündüğümüz için orada risk var" açıklamasında bulundu. 

Beyrut'a 30 kilometre civarında bir veya birkaç tane sıfırdan Türk kasabası inşa etmek istediklerini dile getiren Küçükali, "Orada, altyapısından okuluna, su arıtmasına kadar bir Türk kasabası inşa etmek istiyoruz. TOBB ile ortak bir protokol imzaladık. Onlar da kendi üyelerine duyuruda bulundular. Bu hesap numarasına şimdi yardımlar toplanıyor" dedi. 

Küçükali, 50'ye yakın kuruluşla da bu kapsamda protokol imzaladıklarını belirterek, hazırlık safhasından icraat safhasına geçtiklerini kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de 50 adet prefabrik okul hazırladığını, 3 tane prefabrik sağlık ocağının da orada hizmete gireceğini belirtti. Küçükali, Filistin'de 100 bin çocuğun kırtasiye ihtiyaçlarını karşıladıklarını da sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2006 Salı 12:44:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?