Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, yabancı ülkelerin askeri ataşeleri ile diploma alan teğmenlerin aileleri ve yakınları katıldı.
Öğrenci alayının yerini alması ve Cumhurbaşkanı’na takdimi ile başlayan törende Cumhurbaşkanı Sezer, genç teğmenlere seslenerek, "Harbiyeli, bayramınız kutlu olsun" dedi. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törenin açılış konuşmasını yapan Kara Harp Okulu (KHO) Komutanı Tümgeneral Hulisi Akar, Türkiye’nin güç bir coğrafya üzerinde yer aldığını ve bu nedenle modern ve güçlü bir silahlı kuvvetlere sahip olması gerektiğinin açık bir gerçek olduğunu söyledi. Türk Ordusu’nu çok boyutlu, çok bilinmeyenli karmaşık bir güvenlik ortamında emir komuta edecek subay kadrosunu yetiştirme ihtiyacının, bugün, her zamankinden daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Tümgeneral Akar, "Bu doğrultuda, KHO eğitim-öğretim programı, yüce milletimizin ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bize verdiği, gereksiz yapıldığında bir cinayet olan savaşmak vazifesinin bilinciyle hazırlanmaktadır" dedi. Günümüzde, temelinde bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin yer aldığı bir dönüşüme tanık olduğunu dile getiren Tümgeneral Akar, "Bu nedenle, 21.yüzyılda ancak, hızlı ve etkin bir şekilde bir paranoid gibi öğrenen ve çalışan birey ve kurumların ayakta kalabilecekleri bir gerçektir" diye konuştu. Genç teğmenlere de seslenen Tümgenerel Akar, şunları kaydetti:
"Sahip olduğunuz vizyon ve misyon ışığında, kazandığınız değer ve hedefleri asla kaybetmeyiniz. Omuzlarınızdaki onur ve sorumluluğun bilincinde olarak, hiçbir zaman tarafsız kalmayınız, her koşulda laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti taraflısı olunuz. Unutmayınız ki, en büyük takdir güvenilmek, en büyük başarı da bu güvene layık olmaktır. Gücünü ulusumuzdan olan ordumuzda bugün başlayacağınız hizmet yarışında ve tüm yaşamımızda, yıldızlarınız daima parlak, başınız dik, yolunuz ve bahtınız hep açık olsun"
Akar, 155. dönem mezunlarını, 19’u bayan, 60’ı dost ve kardeş ülke mensubu olmak üzere, toplam 796 teğmenin oluşturduğunu belirtti.
155. dönem mezunları adına konuşan, devre birincisi Piyade Teğmen Selçuk Gün, laik ve demokratik cumhuriyete içten ve dıştan gelebilecek her türlü tehlikeyi bertaraf edebilecek gücü ve inancı kanlarının son damlasına kadar hissettiklerini belirterek, "Yüce Türk Milleti’nin hiç şüphesi olmasın ki, birlik ve beraberliğimizi bozacak her türlü girişimin önünde duracak, gerekirse Atalarımızın izinde, gözümüzü kırpmadan seve seve canımızı Türk varlığına feda ederiz" şeklinde konuştu.
Teğmen Gün, konuşmasından sonra yaş kütüğüne yıldız ve plaket çaktı. Törende, dereceye giren teğmenlere diplomaları verildi. Dönem birincisi Piyade Teğmen Selçuk Gün’e Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer diplomasını verirken, dönem ikincisine TBMM Başkanı Bülent Arınç, dönem üçüncüsüne ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan diplomalarını verdi. Dereceye giren diğer teğmenlere de diplomalarını, protokolde yer alan sivil ve askeri erkan verdi. Törende, Kara Harp Okulu’ndan 1954 yılında mezun olan emekli askerler de, bir grup genç teğmene diplomalarını verdi. Teğmenlere diplomalarının verilmesinden sonra sancak devir-teslim töreni gerçekleşti. Tören, sancaktar ve sancak muhafızlarına kılıç ve diplomalarının verilmesinin ardından Harbiye Marşı’nın çalınması ve kılıç kuşanan genç teğmenlerin tören geçişiyle son buldu.