2
Mayıs
2024
Perşembe
ANKARA

Kara parayı devlet yaratıyor

Ankara da perakende tekstil giyim eşyası satışı yapan bir esnafım .

Bende bu işi yapan her esnaf gibi okulların açılma döneminde okul kıyafetleri ve diğer okul eşyalarını satıyorum.

ulunduğum bölgede alış veriş yapanların %90 nını devlet dairelerinde çalışan memur ve işçiler oluşturmaktadır.

Her esnafın yaptığı gibi bende müşterilerime fiyatları KDV li fiyatları üzerinden söylüyorum .

Ama hemen hemen her müşterinin fiş almazsam indirim yaparmısın sorusu ile karşılaşıyorum.

Bu güne kadar Etiketinde, KDV si dahil 100 milyon lira yazan bir malın 100 milyon liraya satıldığını görmedim. 'Fiş istemem 80 milyon lira olsun' pazarlığı hemen başlar.

Müşteri yerden göğe kadar haklı .

100 milyon liralık bir alış verişte 20 milyon lira onun için önemli bir para . Durum böyle olunca da fiş veya fatura kestiğimiz müşteri sayısı hiçbir zaman %2 veya 3 ü geçmiyor.

Dolayısı ile bizde mal aldığımız toptancıdan fatura kesmemesini istiyoruz. Basından öğrendiğim kadarı ile devlet her ay memur ve işçisine 40- 50 katrilyon lira parayı maaş olarak vererek piyasaya sokmaktadır.

Memur ve işçi de geçimini sağlayabilmek için her türlü alış verişini mecburen KDV siz yapmaktadır. Hal böyle olunca da devletin ak para olarak dağıttığı 40-50 katrilyon lira para, piyasalara kara para olarak girmektedir.

Bu ölçüde bir paranın sadece ve sadece yüksek KDV oranlarından dolayı kara para olarak piyasalara girmesinin herkesi vicdanen rahatsız edeceği bir gerçektir.

Bu durumun tüm Türkiye genelinde serbest çalışanları ile birlikte düşünülmesi olayın vahametini dahada arttırmaktadır. Acaba KDV oranları özellikle ihtiyaç maddelerinde %5 gibi kimsenin tenezzül etmeyeceği rakamlara düşürülse devletimizin toplayacağı vergi daha fazla artmazmı.

Ben sıradan bir esnaf olarak toplanılan verginin kat be kat artacağına , piyasalardaki kara para miktarının en asgari düzeye düşeceğine adı gibi inananlardanım. Hodri meydan!

Benim gibi düşünenlermi aptal, KDV oranlarının düşürülmesinin yarar sağlamayacağını savunan bürokratlar mı ?

Ulvi Tekiner
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2003 Cumartesi 00:00:12
Güncelleme :12 Ocak 2004 Pazartesi 15:28:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?