4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Keneden nasıl korunacağız?

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Alkan, Türkiye'de 2002 yılından itibaren ciddi bir boyutta seyreden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili olarak bütün sektörlerin acilen tedbir alması gerektiğini bildirdi.


Alkan, son zamanlarda ölümle sonuçlanan KKKA hastalığıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, hastalığa karşı ilk olarak Sağlık, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman Bakanlıkları ile üniversitelerin ilgili birimlerinden komisyonlar oluşturulması gerektiğini kaydederek, riskli bölgelerde kenelerin mevsimsel aktiviteleriyle hastalığı nakleden vektör kenelerin tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Evcil ve yaban hayvanlarında enfeksiyon oranlarının saptanması ve bunların vektör kenelerle enfestasyon oranlarının tespit edilmesi gerektiğini ifade eden Alkan, hastalıktan korunmada hem kene hem de hastalık etkeni virüse karşı aşının gündeme getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.


Alkan, hastalıkla mücadelede insanların yapması gereken korunma yollarını da şöyle sıraladı:


- Kapalı ve açık renkli giysiler giyinmelidir. Özellikle pantolon parçaları çorap içine sokularak ve hatta üzerine çizme giyilerek dolaşılmalıdır.
- Elbise veya vücut üzerine kene kovucu preparatlar sürülebilir. Ancak bunların etkisi süreleri bilinmelidir.

 
- Sahadan döndükten sonra vücutta (özellikle kulak içi ve çevresi, saç ve çevresi, koltuk altı, bacak araları, diz kapağının arka kıvrımları, göbek deliği ve diğer vücut kıvrımlarının arası) günlük kene muayenesi el ve aynalar vasıtasıyla yapılmalıdır. Bulunan kenelerin yakın sağlık kuruluşuna gidilerek, yetkililer tarafından çıkartılması sağlanmalıdır.

 
- Bu bölgelerdeki çocukların da ebeveynleri (anne, baba, büyükleri) tarafından mutlak surette günlük kene muayeneleri yapılmalıdır.

 
- Düzenli vücut temizliği (banyo, taranma v.s) ihmal edilmemelidir


- Vücutta bulunan keneler üzerine herhangi bir kimyasal dökülmemeli, ateşle yakılmamalı, sıkılarak ezilmemeli, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek, yetkililer tarafından çıkartılması sağlanmalıdır.


Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Alkan, kene hastalığının bulaşmasında rol alan en önemli hayvanların yaban domuzları, küçük memeliler ve özellikle kemiriciler olduğunu açıklayarak, bunların bu alanlara girmelerini önlemek amacıyla ince delikli tel örgülerin toprakla çok iyi bağlantısının yapılması gerektiğini, özellikle piknik amacıyla da her alanın kullanılmaması gerektiğini belirtti.

KKKA etkenini taşıyan keneleri doğal hayattan yok etmenin mümkün olmadığını söyleyen Alkan, kene sayısının çiftlik hayvanlarında düzenli ilaçlamayla biyolojik üreme zinciri kırılmak suretiyle kabul edilebilir düzeyde azaltılması gerektiğini dile getirdi.

 
Kenelerin KKKA hastalığının oluşmasının yanında birçok viral, bakteriyel ve kan parasitlerinden ileri gelen hastalığın oluşmasına da neden olduğunu kaydeden Alkan, bu nedenle düzenli ve sürekli olarak kenelerle mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi. Alkan, söz konusu hastalığa karşı bütün sektörlerin biraya gelerek acil tedbir alınması gerektiği uyarısında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2007 Çarşamba 16:27:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?