5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

KESK hükümet ile buluşuyor

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, kamu çalışanları temsilcileriyle hükümet arasında 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşme öncesi beklentilerini açıkladı. Tombul, KESK olarak toplu görüşmelerde hükümetten önce 2006 yılından kalan yüzde 10'luk ek zamanlarını ve 2007 yılı için en az ücretin bin 50 YTL olmasını talep edeceklerini açıkladı. 

KESK Başkanı Tombul, Genel Merkez Binası'nda toplu görüşme öncesi taleplerini açıklamak için basın toplantısı düzenledi. 2005 yılı toplu görüşmelerinde KESK'in muhalefet şerhine rağmen imzalanan mutabakat metnini tam bir fiyaskoyla sonuçlandığını belirten Tombul, görüşmelerde hükümet ve diğer 2 konfederasyonun "kaynak yok" diyerek yüzde 5'lik zamma imza attıklarını, ancak uygulama sürecinde hükümetin istediği kesimlere istediği oranda iyileştirmeler yaptığını ifade etti. 

Tombul, 2005 yılı toplu görüşmelerinde gündeme gelmediği halde hükümetin sadece güvenlik, yargı, din ve mülkü idare personeline önemli ölçüde iyileştirmeler yaptığını hatırlatarak, hükümetin bu tavrıyla kamu görevlileri arasında ayrım yaptığını ve bununla toplu görüşme anlayışını işlevsizleştirdiğini söyledi. Geçen yıl mutabakat metnini imzalayan sendikaları "yandaş konfederasyon" olarak niteleyen Tombul, bu konfederasyonların 2006 yılında yaşanan reel ücret kapıları ve yoksullaşmanın da sorumlusu olduğunu ileri sürdü. KESK olarak 2006 yılında gerçekleştirilecek görüşmelerin toplu sözleşme görüşmeleri olması konusunda ısrarlı olduklarını belirten Tombul,
"Kamu emekçilerin toplu sözleşme ve grev hakkı vardır" dedi. 

Tombul, kamu emekçilerine 26 yıldır büyümeden pay verilmediğini bunun bile başlı başına çok büyük bir reel ücret kaybı olduğunu dile getirerek, "Mayıs 2006'dan beri yaşanan ekonomideki olumsuz gelişmelerin enflasyonu artırdığı ve daha da artıracağı bilenen bir gerçektir. Kamu emekçilerinin 2006 yılı kayıpları enflasyondaki döviz ve faizlerdeki gelişmelerle büyüme rakamları dikkate alınarak karşılanmalıdır. Temmuz 2006 için belirlenen 1.875 YTL'lik yoksulluk sınırı göz önüne alındığında, kamu emekçilerinin çok büyük bir bölümü yoksul bile değildir. Hükümet tüm bu verileri değerlendirerek temel ücret belirlemeli ve bu temel ücret en az bin 50 YTL olmalıdır. Biz hükümetten öncelikle 2006 yılından hakkımız olan yüzde 10'luk ek zammı, ardından da bin 50 YTL'lik temel ücreti talep ediyoruz" diye konuştu. 

Tombul ayrıca, aile yardımının 188, kira yardımının 294 YTL, ücretsiz ulaşım ve yemek yardımı ve doğum izinlerinin ücretli 24 hafta olmasını, kamu emekçilerinin çalışma koşularının düzeltilmesini ve demokratik ve sendikal haklarının geri verilmesini istedi. 

Tombul açıklamasında, hükümetin bu sene toplu sözleşme masasına hazırlıklı gelmesini, geçen yıllarda olduğu gibi sürece uzatma taktiğinden vazgeçmesini isteyerek, aksi takdirde 2 milyon üyesiyle KESK'in eylem ve etkinlikler düzenleyeceğini bildirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2006 Cumartesi 13:44:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?