5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Kimsesiz çocuğu emziren anneye ödül

Antalya Devlet Hastanesi'ne birkaç ay önce getirilen kimsesiz bebeği emziren vefakar doktor anne Arife İmak ödüllendirildi.
 
Antalya Devlet Hastanesi Acil Tıp Doktoru Arife İmak, "14 yıl aradan sonra tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi oldum. O kimsesiz bebeğin anne sütüne ihtiyacı vardı. Bende olanı ona verdim. Bin anne olarak o çocuğu sütsüz bırakamazdım" dedi. Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Ödül Töreni Ankara Dedeman Oteli'nde gerçeleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törene 20 ilin vali yardımcısı, sağlık grup başkanları, 38 il sağlık müdürü, 20 ilin Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürü ve 400'e yakın hastane başhekimi ve bazı çalışanları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Ana Çocuk Sağlığı Genel Müdürü Rıfat Köse, anne sütünün bebeklerdeki ölüm riskini yüzde 20 oranında azalttığını söyledi. İl ve ilçelerde anne sütünün teşviki konusunda bakanlık olarak başlattıkları çalışmalar kapsamında iyi sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Köse, bundan sonra bu çalışmaları yürüten illeri altın ile ödüllendireceklerini söyledi. Köse, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın verdiği talimat doğrultusunda 2008 yılına kadar daha önce binde 50 olan bebek ölümlerini, yapılan çalışmalarla binde 20'lere kadar düşürmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Törene katılan UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond Mcloughney de, Türkiye'nin son yıllarda anne sütü ve çocuk sağlığı konusunda önemli çalışmalar yaptığına değindi.
Mcloughey, yapılan araştırmalarda ilk 6 ay anne sütü ile beslenen çocuklarda ölüm riskinin ve birçok hastalığın daha az ortaya çıktığını söyledi. Türkiye'de yapılan çalışmalarla bebek ölümlerinin diğer birçok ülkeye göre daha az olduğunun altını çizen Mcloughey, anne çocuğu ve bebek sağlığında yürütülen çalışmaların sürdürülebilirliğinin sağlanması durumunda bu oranın daha da azalacağını kaydetti.
 
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rüstem Zeydan da konuşmasında, valiliklerin yardımı sayesinde illerde sağlık bilinci oluşmasını sağladıklarını söyledi. Anne sütü ve çocuk sağlığı konusunda ebeveynlere ulaşmanın başlıca hedefleri arasında yer aldığını belirten Zeydan, anne sütünün teşviki programı sayesinde de emzirmeyi özendirmeyi yaygın hala getireceklerini kaydetti. Emzirmenin bebekler üzerindeki faydalarına ilişkin bilgi veren Zeydan, emzirmenin obez, diyabet ve kalp riskini ortadan kaldırdığını belirtti. Konuşmaların ardından bebek dostu seçilen 121 hastane, 20 il ve 3 ilçeye ödülleri takdim edildi. Antalya Devlet Hastenesi Acil Tıp Doktoru Arife İmak'ın ödülünün verilmesi sırasında salonda duygu dolu anlar yaşandı. Birkaç ay önce Antalya Devlet Hastanesine getirilen kimsesiz bebeği emziren doktor annenin, yaşadığı olayı anlatırken gözleri doldu. 14 yıl aradan sonra kendisinin tüp bebek yöntemi sayesinde bebek sahibi olduğunu söyleyen Doktor anne Arife İmak, yaşadığı olayı şöyle anlattı: 

"Hastaneye kimsesiz bir çocuk getirilmişti. Onun için mama arıyorlardı. Bende 14 yıl aradan sonra tüp bebek sayesinde anne oldum. O kimsesiz bebeğe çok üzüldüm ve bende olan birşeyi ona verdim. Çünkü ben bir anneyim, o bebeği aç bırakamazdım. Hastaneden aldıktan sonra onu kimsesizler yurduna götürdüler. O bebeğin durumunu araştırdım, evlat edinildiğini duydum. Bir bebeğim olduğu için evlat edinmeyi düşünmedim ama hayalim, kimsesizler yurdundaki bir çocuğun eğitimini sağlamak. Olayın basına yansıyacağı da hiç aklıma gelmemişti".
İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 16:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?