4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Kirli eller yine ortaya çıktı

YÖK'e gelerek Teziç'i soran silahlı bir kişi, içeri giremeyince havaya 3 el ateş edip kaçtı. 7 saat sonra otogarda yakalanan saldırganın Nurullah İlgün olduğu öğrenildi..

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenen Ankara, dün gelen bir suikast girişimi haberiyle sarsıldı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e silahlı saldırı planlayan saldırgan, YÖK'ün güvenlik görevlileri peşindeyken üç el ateş etti. 2 dakika süren olaydan sonra izini kaybettiren saldırganın görüntüleri, YÖK'ün güvenlik kameralarına yakalandı. Bilkent'te bulunan YÖK Başkanlığı binasının garaj girişindeki kapıya saat 14.30.25'te, 30-35 yaşlarında, 1.80 boylarında, kirli sakallı, esmer ince yapılı gözlüklü ve kot pantolonlu bir erkek geldi. Danıştay'a yönelik kanlı baskında olduğu gibi, saldırgan tek başına ve üzerinde silahla gelmişti. Görevliye silahını çeken saldırgan "Başkan'ın odası nerede" dedi. Görevlinin telsizini gasp eden saldırgan kapalı garajdan binaya girmek istedi. Görevlilerin elindeki silahı görmesi üzerine paniğe kapılan saldırgan kaçmaya başladı. Silahlı saldırgan, 14.32.14'te kaçarken görüntülendi. 14.32.40'ta ise garaj kapısındaki güvenlikçiler saldırganın peşinden dışarı çıktı. Saldırgan peşindeki güvelik görevlilerini korkutmak için havaya üç kez ateş etti. Saldırganın rahat kaçabilmek için çıkarıp attığı ceketinden üç sakız dışında bir şey çıkmadığı öğrenildi. Bilkent Kampusu'ndaki spor merkezine kadar koşan saldırgan, burada Honda marka bir aracı gasp edip Eskişehir Yolu üzerindeki Bilkent köprüsüne kadar kaçtı. Yol ayrımında bir taksiyi gasp eden saldırgan, Kızılay Meşrutiyet Caddesi'nde izini kaybettirdi.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKTİ
Jandarma Bölgesi'nde bulunan YÖK'teki güvenlik önlemleri, Danıştay saldırısının ardından artırılmıştı. Çeşitli şekillerde tehdit edilen YÖK, 14 Nisan'da düzenlenen Cumhuriyet mitingini de desteklemişti. YÖK Başkanı Teziç'in başkanlığında gerçekleştirilen Rektörler Komitesi de yayımladığı bildiriyle Cumhurbaşkanlığı seçimi için uzlaşma çağrısında bulunmuş ve 367 tezlerine destek vermişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu öncesinde YÖK Başkanı Teziç'e yönelik böyle bir saldırı girişiminin gerçekleşmiş olması kafalarda soru işaretleri bıraktı. En iyi korunan devlet kurumları arasında bulunan YÖK binası içindeki her türlü kritik kapıdan geçmek de göreve göre yetkilendirilmiş kartlarla mümkün. Bu nedenle suikastçının içeri girse bile Teziç'in makamına ulaşmasının zaten mümkün olamayacağına işaret edildi.

SALDIRGAN GÜVENLİK ELEMANI
Saldırgan olaydan 7 saat sonra yakalandı. Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 45. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Sheraton Otel'de düzenlenen resepsiyondan ayrılırken, Teziç'e saldırı girişiminde bulunan kişinin yakalandığını söyledi. Erdoğan, zanlının adının Nurullah İlgün olduğunu ve otogarda yakalandığını belirterek, güvenlik güçlerini tebrik etti. Erzurum nüfusuna kayıtlı 27 yaşındaki Nurullah İlgün'ün, İstanbul'da yaşadığı ve 5 yıldır özel bir şirkette güvenlik elemanı olarak çalıştığı belirlendi. İlgün'ün üzerinden ise 9 milimetre çapında bir silah çıktı. Saldırganın babası K.İ., oğlunun böyle bir şey yapacağına ve herhangi bir gruba dahil olabileceğine ihtimal vermediğini söyledi. Görgü tanıkları tarafından teşhis edilen ve dün akşam Adli Tıp'ta sağlık kontrolünden geçirilen İlgün Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanıyor. 

Saldırganın kaçışını analiz eden üst düzey bir güvenlik görevlisi kaçışı şöyle yorumladı: "YÖK'te görevli güvenlikçiler hemen jandarmayı arayıp zanlının ilk eşkalini verdi. Saldırgan kaçarken siyah ceketle aranacağını bildiği için önce ceketini çıkardı, sonra gasp ettiği otomobili Bilkent köprüsü altında, yani yol ayrımında terk etti. Böylelikle Ankara'ya doğru mu yoksa Polatlı'ya doğru mu hareket ettiği belli olmaması için özel aracı orada bırakıp ticari taksiyi gasp etti. Bilkent yol ayrımından Kızılay'a uzanan yolda önünün kesilerek, barikat kurularak yakalanmasını önlemiş oldu." 

* YÖK Başkanvekili Aybar Ertepınar, kurum adına yaptığı açıklamada "YÖK görüşlerini duyurur. Basından şiddetli tepkiler alır. Bu kez bu tepkiler fikir bazı yerine örgütlü örgütsüz önemli değil, insan öldürmeyi isteyecek kadar ileriye götürülmüş durumda" dedi.
* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, olaydan sonra Erdoğan Teziç'i arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu. Teziç'i arayarak geçmiş olsun dileğin de bulunan Başbakan Erdoğan da saldırı olasılığıyla ilgili istihbari bilgilerin daha önce Teziç'e iletildiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Gül ve bazı bakanlar da Teziç'i arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu.
* CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da saldırıyı kınadı ve "Bu saldırı girişimi değerlendirilirken, başta YÖK Başkanı olmak üzere, üniversite rektörleriyle dekanlarını, yöneticilerini, üniversiteleri ve YÖK'ü hedef tahtasına oturtanların sorumlulukları göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.
sabah
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2007 Perşembe 06:52:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cüneyt sönmez IP: 88.250.60.xxx Tarih : 26.04.2007 13:55:11
olayı kesinlikle kınıyorum bence gencleri kötü yolda kulanan bir örgüt vardır. Bunların herhal yakalanması lazım.