4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Kırmızı Ev'de 'pop-opera'

Modern bir konu popüler müziklerle sahneye taşınıyor...

Caz, pop, flamenko, sirtaki, opera, caz ve roman müzikleri ile dansın renkleri opera sahnesinde buluşuyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin 'pop-opera' tarzını Başkent sahnelerine taşıyan müzikali 'Kırmızı Ev', 8 Kasım'da izleyiciyle buluşacak.

Sezonun iddialı projeleri arasında yer alan 'Kırmızı Ev', bir caz kulübünde çingenelerin, primadonnaların, kazananların, kaybedenlerin ortak mücadelesini ve eğlenceli günlerini konu alıyor.

Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Gürçil Çeliktaş'ın sahneye koyduğu eserde Queen topluluğunun 'Show Must Go On' ve Elton John'un 'Easy as Life' adlı parçaları ile George Moustaki, Jacques Brel gibi ünlü sanatçıların yapıtları da yer alıyor.

Müzik düzenlemelerini Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sanatçılarından Bilgehan Erten'in yaptığı müzikalin metnini sanatçı Mazhar Alanson'un kızı Eda Alanson kaleme aldı.

Dekor ve kostümlerini Gazal Erten'in hazırladığı yapıtın ışık düzeni Tahsin Çetin'in, koreografisi Nilgün Bilsel'in imzasını taşıyor.

ODTÜ Eşli Danslar Topluluğu'ndan dansçıların ve Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Armağan Davran'ın yer aldığı proje, ODTÜ'nün işbirliğiyle sahnelenecek.

İki perdelik müzikli oyun, ünlü sanatçılardan kurulu bir kadroyla izleyici karşısına çıkacak.

Ünlü tenor Hakan Aysev'in 'Luici Castello' adlı mafya patronunu canlandıracağı eserde, Ekim ayında emekli olan Devlet Opera ve Balesi eski Genel Müdürü Meriç Sümen de onun sevgilisi Bolşov Balesi baş balerini Maria Sümenova rolünde sahneye çıkacak.

Projeyi öneren sanatçı Leyla Çolakoğlu'nun 'Kırmızı Ev'in sahibini, Çiğdem Önol'un ise onun gençliğini canlandıracağı eserde, ünlü gitarist ve yorumcu Atilla Demircioğlu, Aykut Çınar, Nilgün Bilsel, Müjde Çeliktaş, Deva Çolakoğlu, Hale Alanson ve Murat Karahan başlıca rolleri üstleniyor.

8 Kasım'da prömiyer

Eser, 8 Kasım'da ODTÜ Sanat Festivali'nde gerçekleştirilecek prömiyerinin ardından, 9 ve 12 Kasım'da da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde izleyiciyle beraberliğini sürdürecek.

Müzikali sahneye koyan Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Gürçil Çeliktaş, tamamen modern bir konuyu popüler müziklerle sahneye taşıdıklarını belirtti.

Müzikalin, bu proje üzerinde 2 yıla yakın süredir çalışma yapan Leyla Çolakoğlu tarafından önerildiğini anlatan Çeliktaş, "Sahne hazırlıklarına da 2 ay önce başladık. Ben eserin rejisini yapmanın yanı sıra, tıpkı bazı yönetmenlerin filmlerinde yaptıkları gibi başta kısa bir rolde çıkıyorum" dedi.

Hayatın içinden bir konuyu sahneye taşıyacaklarını belirten Gürçil Çeliktaş, popüler müziklerle süslenen eserin özellikle gençlere sanatı sevdirmeyi amaçladığını kaydetti.

Eserde 'Kırmızı Ev' adlı caz kulübünün sahibini canlandıran ve projeyiöneren sanatçı Leyla Çolakoğlu da müzikalin, gençlere ve kendini genç hissedenlere hitap edeceğini söyledi. Çolakoğlu, ODTÜ Eşli Danslar Topluluğu'nun da katkısıyla sahneye taşıdıkları müzikalde tüm dünyadasevilen, farklı bir tür olan "pop operayı" izleyiciyle buluşturacaklarını ifade etti.

Müzikalin kadrosunun da özenle seçildiğini anlatan Çolakoğlu, ilgi çekici projeyi, "Bu eserde yok yok. Flamenko var, caz var, popüler parçalar var, çingenesi, filozofu, revü dansçısı var, yani kısacası yok yok. Operanın sınırlarını zorlamak istedik" sözleriyle özetledi.

Yapıtın konusunun "Hayat bir gündür, o da bugündür" sloganıyla özetlenebileceğini belirten Çolakoğlu, müzikalin izleyicinin ilgiyle izleyeceği sürpriz bir finalle sona ereceğini sözlerine ekledi.

aa
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 12:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?