4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

'Kızılırmak Projesi' hızla ilerliyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kentin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla başlattığı "Kızılırmak Suyu Projesi" çalışmaları hızla sürüyor.

 
ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan, Hirfanlı ve Kesikköprü Barajları'nda bulunan 7 milyar metreküp su rezervinin 125 kilometrelik mesafeden Ankara'ya getirileceğini belirterek, Ağustos ayı sonunda tüm kazı ve boru döşeme çalışmalarının bitirileceğini söyledi. Kızılırmak suyunun Ankara'ya getirilmesi için kazı ve inşaat çalışmalarına 9 Haziran 2007 tarihinde başladıklarını ifade eden Fincan, şunları söyledi:


"Özellikle son bir yıldır yaşanan kuraklık, Ankara'ya su sağlayan mevcut barajlarımızdaki su rezervini azaltmış ve bitme noktasına getirmiştir. DSİ'nin planlamasına göre Başkent'in 2030 yılında içme suyu ihtiyacını karşılayacak Kızılırmak Nehri'ndeki suyun Başkent'e getirilmesi projesinin hayata geçirilmesine su sıkıntısının aciliyeti nedeniyle başladık.

Kesikköprü Barajı'nda 1 milyar metreküp, bu barajı besleyen Hirfanlı Barajı'nda da 6 milyar metreküp olmak üzere toplam 7 milyar metreküplük su rezervini, bu projenin başlangıç noktası olan Kesikköprü Barajı'ndan başlayarak, 125 kilometre mesafedeki İvedik Arıtma Tesisleri'ne getiriyoruz. 2 ay önce başladığımız inşaat çalışmalarında büyük ilerleme kaydederek, hat boyunca 110 kilometrelik kanal kazısını, 70 kilometrenin de boru döşeme ve monte işlemlerini gerçekleştirdik. 5.5 metre genişliğinde 3 metre derinliğinde açılan kanalların içerisine 1 metre 60 santimetre çapında yan yana iki boru döşüyoruz. Çelik ve ÇTP olan bu boruların üretimi için iki fabrika tam kapasiteyle çalışırken, 37 ile 40 metre arasında değişen uzunluğu ve 10 tona yakın ağırlıktaki boruların nakliyesi ise 10 bin seferde TIR'larla gerçekleştirilecek."


Projenin yapımının hat boyunca farklı noktalarda bin 200 işçi, teknik eleman ve 600 iş makinesiyle durmaksızın sürdüğünü ve kısa sürede büyük mesafe kat edildiğini vurgulayan ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan, "Kanal açma ve boru döşeme çalışmalarının yanı sıra 5 adet 30 bin metreküp, 3 adet 15 bin metreküp, 2 adet 7 bin metreküp kapasiteli 10 su deposu ile 5 adet pompa istasyonunun yapımı da eş zamanlı olarak sürdürülüyor" dedi.

Kızılırmak Projesi'nin yapımını mevsim normallerinin üzerinde aşırı sıcak bir hava ve yoğun toz gibi zor doğa koşullarında gerçekleştirdiklerini belirten Fincan, "Kızılırmak suyunu getirdiğimiz hattın uzunluğu nedeniyle farklı arazi yapılarıyla karşılaşıyoruz. Bunlar çalışmalarımızın zaman zaman yavaşlamasına neden oluyor. Hat boyunca en sık karşılaştığımız durum ise yer altı suları ile çamurlu zemin yapısı. Kazının devamı ve boru döşemesini gerçekleştirebilmek için önce zeminin kurutulmasını sağlıyoruz. Bunun için 40 kilometrelik mesafeden taş getirip zemine döküyoruz, üzerini kumla kapladıktan sonra ancak çalışmalarımıza devam edebiliyoruz" şeklinde konuştu.


Ankara'ya Kızılırmak'tan su getirilmesinin yaşanacak su sıkıntısının giderilmesinde çözüm olacağını, projeye herkesin destek olması gerektiğini vurgulayan Fincan, "Kişilerin, tüm kurum ve kuruluşların yapılan bu projeye destek olmasını istiyorum. Gazetelerde birçok yanlış açıklamalar görüyoruz. 'Kızılırmak suyu ağır metaller içeriyor zehirlidir' diye. Biz bu suyun gerek kendi laboratuarlarımızda gerek başka laboratuarlarda her türlü tahlilini yaptırdık. Ağır metaller yönünden suyun birinci kalitede olduğu sonucunu aldık. Bunu sürekli açıklamamıza rağmen basında hala halkı şüpheye düşürecek sorumsuz açıklamalar görüyoruz. Kızılırmak suyu herkesin ulaşabileceği bir yerdedir. İsteyen tahlilini yaptırabilir. Bizim bu konuda doğru olmayan bir açıklama yapmamız mümkün olabilir mi? Benim Başkentliler'den istediğim bu tür açıklamaları ciddiye almamaları ve bize destek olmalarıdır" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2007 Salı 11:59:33
Güncelleme :31 Temmuz 2007 Salı 12:12:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
orkunalp IP: 88.254.102.xxx Tarih : 31.07.2007 13:39:40
ankaranın başkent olduğunu sürekli göç alan bir il olduğunu neden hesap etmenizde...su rezervleri azalınca bu projeyi hayata geçirdiniz mutlaka son anda mı akıllı olmak gerekiyor..zaten ülkedeki en pahalı suyu biz ankaralılar kullanıyoruz şimdi birde su sıkıntısı çektiriyorsunuz..birde sanki büyük bir iş yapmış gibi mağdur ettiğiniz vatandaştan takdir bekliyosunuz ayıptır ayıp..elin israillisi manavgat suyunu israile götürmek için yıllardır uğraşıp dururken kızılırmak ve daha nice ırmaklarımız burnumuzun dibinden akıp giderken bizler aval aval bakar dururuz.....uyumayın sayın yöneticiler o makamlar hakkıyla doldurulması ve görev yapılması için size maaşla tahsis edilen makamlardır göreviniz yapın kimse size yapmanız gereken görevleriniz için dalkavukluk yapmak zorunda değildir tam tersi ankara ve hatta tüm türk milletinden bunca yıldır yapmadığınız bu görevinizden dolayı çıkıp özür dilemelisiniz.........