4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Kızılırmak projesi huhuka takıldı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) yetkilileri, kentteki acil su ihtiyacını karşılamak amacıyla Kızılırmak'tan su getirilmesi çalışmalarıyla ilgili hukuki sorunlar yaşadıklarını bildirdi.


Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz ay ihalesi tamamlanan Kızılırmak'tan su getirilmesi projesi hukuka takıldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan yetkililer, "İşin kontrolü için mühendis lazım. Proje sahasında çalışmak üzere 20 mühendisi görevlendirdik. Ancak bunların başvurusu üzerine yargı, yürütmeyi durdurma kararı verdi. İşin bu kadar acil olmasına karşın böyle bir karar var artık. Mühendis olmazsa bu iş nasıl yürüyecek? Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü su borularına yollardan geçiş izni vermiyor. Vatandaş tarlası için yürütmeyi durdurma kararı alıyor. Devlet-bürokrasi kenetlenmezse bu proje yürür mü? İşin sürekliliği bozuluyor. Bu Ankaralıy'a verilmiş bir cezadır'' şeklinde konuştu.


Bu arada, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin su konusunda gereken tedbirleri almadığı yönündeki eleştirileri 'haksız' olarak nitelendiren yetkililer, DSİ'nin 2008'de bitirilmesini öngördüğü Kavşakkaya Barajı'nı 1.5 yıl önce tamamladıklarını söylediler.
Başkent'e içme suyu sağlayan barajlardaki toplam doluluk oranının yüzde 8'lere kadar düştüğünü bildiren yetkililer, su rezervlerinin minimum seviyelere kadar indiğini belirtti. Kente su sağlayan barajların toplam su hacimlerinin 1 milyar 509 milyon metreküp olduğunu ifade eden yetkililer, Ağustos ayından itibaren su kesintilerine başlayacaklarını vurguladı. Kentteki barajlarda bulunan su durumu ise şöyle:

 
"Çamlıdere Barajı: Ankara'ya su sağlayan barajlar içinde kapasite olarak en büyük baraj. Bu barajın toplam kapasitesi 1 milyar 220 milyon metreküp. Şu anda bu barajda kullanılabilir su miktarı 48 milyon 271 bin metreküp.


Kurtboğazı Barajı: Eski barajlardan birisi olan Kurtboğazı Barajı'nın toplam kapasitesi 92 milyon 53 bin metreküp. Şu anda bu barajda 17 milyon 831 bin metreküp su rezervi bulunuyor.


Akyar Barajı: Kapasitesi 56 milyon metreküp olan barajda şu anda 6 milyon 420 bin metreküp su bulunuyor. Bu barajın suyu Eğrekkaya Barajı'na akıtılıyor.

 
Eğrekkaya Barajı: Kapasitesi 112 milyon 300 bin metreküp olan barajda şu anda 5 milyon 198 bin metreküp su bulunuyor. Akyar Barajı'ndan gelen suyla birlikte Eğrekkaya Barajı'nda toplanan sular Kurtboğazı Barajı'na aktarılıyor ve bu barajlar Kurtboğazı Barajı'nı besliyor.


Çubuk 2 Barajı: Ankara-Kızılcıhamam yolu kıyısındaki Çubuk 2 Barajı'nın kapasitesi 22 milyon 445 bin metreküp. Barajda 3 milyon 485 bin metreküplük su rezervi bulunuyor."

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2007 Pazartesi 11:45:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mülkremin BARUT IP: 85.99.3.xxx Tarih : 17.07.2007 12:23:48
KAVŞAK KAYA YANLIŞ BİR YATIRIM. ÇANAĞINDA KAÇAKLAR VAR. BU NEDENLE SU TOPLAMASI YA DA SU TUTMASI ZOR. DOĞRU YATIRIM KIZILIRMAK'TAN SU GETİRMEK YERİNE GEREDEDE PLANLANAN IŞIKLI BARAJIYDI. GÖKÇEK 10 YILDIR İCRAATIN BAŞINDA VE ANKARA'NIN MASTER SU PROGRAMINDA IŞIKLI BARAJININ KIZILIRMAKTAN DAHA ÖNCE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BİLİYOR. AMA BİR ŞEY YAPMADI. ŞİMDİ SEÇİM SONRASINDA HALK SUSUZLUKTAN PERİŞAN OLACAK. K. Mükremin BARUT