4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Kolon operasyonu davası açıldı

Kamuoyunda 'Kolon Operasyonu' olarak bilinen Bayındırlık ve iskan Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ihalelerine fesat karıştırdıkları iddiasıyla 17'si tutuklu 69 sanık hakkında, örgüt kurmak, örgüt yöneticisi olmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet alıp vermek iddiasıyla 4 yıl ile 162 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açıldı. 

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz tarafından Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın iddianamesinde, sanıklar Selahattin Ç., Bahri D., Kürşat Ö., Emin Ç., Alaatin K., Yaşar T., Harun A., Mustafa K., Sefer D., Baran Y., Osman B., Ahmet B., Hakan A., Hasan A.Ö., Avni V., Muğdat Ç., Şükrü Ö., Suat Ç., Zeki D., Bülent G., Selçuk V. ve Nizamettin B.'nin çıkar amaçlı suç örgütü kurdukları bu kapsamda bazı kamu kurumlarındaki ihalelere fesat karıştırdıklarını belirtildi. İddianamede aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 22 sanık hakkında ise örgüte isteyerek ve bilerek yardım ettikleri nedeniyle çeşitli hapis cezası talep edildi. Örgüt mensuplarının hareket tarzlarını belirledikleri, kimlerin şartname alacağını, kimlerin teklifte bulunacağını, hangi firmanın ihale dosyasında hangi belgelerin eksik olacağı ve bu suretle eleneceği, ihalenin objektif ve serbest rekabet ortamda geçtiği imajı yaratacak biçimde kimin itirazda bulunacağının ayrıntılı olarak düşünüldüğü belirtilen iddianamede, örgüte dahil olmayan bazı sanıklara fiyatı etkiledikleri için paralar dağıtıldığı da kaydedildi. 

İddianamede, operasyon kapsamında ele geçirilen ajanda ve notlarda hangi ihalenin anlaşmalı olduğunun ve kimlere para dağıtıldığı bilgilerinin yer aldığı kaydedildi. Gizli tutulması gereken bilgilerin sanık olan kamu görevlilerince diğer sanıklara verildiği belirtilen iddianamede, böylelikle ihalenin objektif ve serbest rekabet şartlarında yapılmasının engellendiğini kaydedildi. İddianamede, sanıkların, örgütün belirlediği ihaleleri rüşvet karşılığı kazandığı belirtildi. İddianamedeki en ilginç sanık ise daha önce Vurgun Operasyonu'nda yargılanan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı eski Müsteşarı Sedat A. oldu. İddianamede, Sedat A'nın Kırıkkale F Tipi Cezaevi inşaatı ihalesine fesat karıştırdığı belirtilerek 12 yıl kadar hapis cezası istendi. İddianamede, aralarında iş adamları ve kamu görevlilerinin bulunduğu 69 sanık hakkında örgüt kurma, örgüt yöneticisi olma, rüşvet alıp verme, ihaleye fesat karıştırma suçlarından 4 yıl ile 162 arasında değişen hapis cezaları talep edildi.
iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 11:46:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?