3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Konya, organ naklinde şampiyon!

Konya Numune Hastanesi, içerisinde bulunduğumuz 2009 yılının ilk 47 gününde gerçekleştirdiği organ nakilleri ile bu konuda Türkiye'de ilk, Avrupa'da ise ikinci sıraya yerleşti.

Konya Numune Hastanesi Yoğun Bakımlar Sorumlusu Dr. Ayhan Onur, Konya'nın 2009'un ilk 47 gününde kadavradan yapılan 6 nakille Türkiye'de birinci, Avrupa'da ise İspanya'dan sonra ikinci sırada geldiğini kaydetti. Dr. Ayhan Onur, 2009 yılında Konya il merkezinde kadavradan 6 nakil gerçekleştiğini, bu rakamın çok iyi bir sonuç olduğunu söyledi. Konya'da kadavradan nakil konusunda ciddi bir atılım olduğunu belirten Onur, nakillerin bu şekilde gitmesi halinde Konya'da önümüzdeki 10 yıl içinde böbrek nakli bekleyen hastanın kalmayacağını ifade etti.

3 yıldır nakil konusunda bir mücadele verildiğini, bu sürecin sadece 2 yılının eğitimle geçtiğini vurgulayan Onur, "İlk organ nakli konusunda kendisinden destek istediğimiz aile bize silah çekmişti. Ancak bu durum yoğun çabalarımız ve gazetecilerin de desteğiyle şimdi çok değişti. İnsanlar karşılıksız yardım etmeyi seviyor" dedi.

Yakınlarının cenazesini toprağa veren kişilerin birilerinin hayatını kurtarmak için fedakarlık yapmaya hazır hale geldiğini dile getiren Onur, "Önce kişilerin bize güven duymasını sağladık. Onları ikna etmek zor oluyor. Hastaları için yapılacak başka bir şeyin kalmadığına inandıkları anda organ bağışına sıcak bakıyorlar. İnsanları üzmemek ve sık boğaz etmemek gerek. Bu yüzden herkesin ilgilenebileceği bir konu değil. Artık öyle bir yapı oluştu ki, hasta yakınları bile bize bağış konusunda destek olabiliyor. Bunun sonucunda Konya ilk 2009'da 47 günde yapılan 6 kadavradan nakille Türkiye birincisi, Avrupa'da ise İspanya'dan sonra ikinci sırada geliyor" diye konuştu.

Onur, organ bağışı konusunda görüşülen kişilerin yüzde 50'sinin konuya ılımlı yaklaştığını belirterek, "İlk başlarda sosyolojik yapı itibariyle Konya'da organ bağışı konusunda başarılı olunamayacağı düşünülüyordu. Ancak biz bu düşünceyi yıktık. Tıbbi olarak yapılacak bir şey kalmayan hastaların organlarıyla başkalarını yaşatabilmek için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 13:45:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?