3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Koray Aydın, Bahçeli'ye rakip oluyor

MHP'li Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, MHP tüzüğüne göre Devlet Bahçeli'nin yeniden genel başkan adayı olamayacağını öne sürerek, "Tüzüğe göre 'Aynı kişi ara vermeksizin 5 defadan fazla seçilemez' hükmü getirilmiştir. Yani, Genel Başkanımızın bu yıl içinde yapılacak kurultayda aday olmasının önü kapalıdır" dedi.

Bahçeli'ye çağrıda da bulunan Aydın, "Genel Başkanlık yetkilerinizi kullanarak olağanüstü kurultayı toplantıya çağırınız. Olağanüstü kurultayda tüzüğün 'seçimli olağanüstü kurultay yapılamaz' maddesini de değiştirerek, yeni seçilecek MHP genel başkanının önünü dolayısıyla MHP'nin önünü açınız" ifadesini kullandı. Seçimlerde MHP açısından özlenen, beklenen ve hedeflenen başarının sağlanamadığını savunan Aydın, genel başkan adaylığı konusunda ise "Zamanı gelince konuşuruz" sözleriyle yeşil ışık yaktı.

19. ve 21. dönem MHP Milletvekili, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, önce MHP yönetimine yönelik eleştirilerini sıraladı sonra 'olağanüstü kurultay' çağrısı yaptı. MHP'nin gerek 2007 ve gerekse 2009 yılında yapılan iki seçimde de iki önemli tarihi fırsatı kaçırdığını söyleyen Aydın, siyasal kutuplaşmalar nedeniyle sadece 3 partinin yarıştığı her iki seçimde de MHP'nin üçüncü olduğunu hatırlattı.

Seçimlerde MHP'nin özlenen, beklenen ve hedeflenen başarıyı sağlayamadığını savunan Aydın, "Ülkedeki ekonomik krize, açlığa, sefalete, vurguna, talana ve daha bir dizi olumsuzluğa rağmen bir muhalefet partisi olan MHP, halen alternatif bir parti olamamıştır. Buna rağmen MHP Genel Merkez Yönetimi ve medyanın ağırlıklı kısmı, 29 Mart yerel seçimlerinde alınan yüzde 16,04'lük oranı, büyük başarı diye takdim etmektedirler. Elbette ki; bu sonuçları bir hezimet olarak da göremeyiz. Ancak, MHP'nin 5 partinin parlamentoya girdiği 1999
seçimlerinde yüzde 18 oy aldığı ve 1 büyükşehir ve 20 il belediyesi olmak üzere toplam 499 belediye başkanlığı kazanma başarısı gösterdiği unutulmamalıdır. MHP 3 partinin başa güreştiği 29 Mart yerel seçimlerinde 1999'da yakaladığı oranı aşamamışsa, bana göre kendini başarılı görmemelidir. Şimdi sizinle paylaşacağım gerçekler, Milliyetçi Hareket Partisi açısından 29 Mart yerel seçimlerinden daha önemli bir süreci başlatacaktır" şeklinde konuştu.

Liderliğin bütün partiler gibi MHP açısından da büyük önem taşıdığına dikkati çeken Aydın, merhum Alparslan Türkeş'in MHP'nin teşkilat ve ideolojisindeki ağırlığı dikkate alındığında, liderliğin MHP açısından taşıdığı önemin daha iyi anlaşılacağını kaydetti.

"BU YIL YAPILACAK KURULTAYDA BAHÇELİ'NİN ADAYLIĞININ ÖNÜ KAPALIDIR"

Devlet Bahçeli ile MHP'nin lider ağırlıklı bir partiden giderek teşkilat ağırlıklı ve katılımcılıktan uzak bir partiye doğru yöneldiğinin siyaset bilimcileri ve özellikle MHP'yi izleyen yazar ve araştırmacılar tarafından ifade edildiğini anlatan Aydın, şunları söyledi:

"Ancak bu durum liderliğin MHP açısından taşıdığı önemi ortadan kaldırmamaktadır. Bizim ülkücülük anlayışımıza göre lider, Milliyetçi Hareket Partisi'nin ayrılmaz bir parçasıdır. Siyasi Partiler Kanunu'na göre kurulmuş olan siyasi partilerimizin yönetilmesinde parti tüzüklerinin çok önemli bir yeri vardır. Kanunlar çerçevesinde hazırlanan tüzükler, tüm parti kademelerinin yönetimi, denetimi ve disiplini konularında uyulması gereken kural ve kaideleri belirler. Bununla birlikte tüzükler, ait olduğu partinin aynı zamanda bir aynasıdır. Bir siyasi partinin demokrasi anlayışını, üyelerine olan saygısını, birliktelik anlayışını, siyasi duruşunu ve ilkelerine ne derece bağlı olduğunu, tüzüklerinden anlamak çok kolaydır. Siyasi partilerin tüzükleri incelendiğinde Milliyetçi Hareket Partisi'nin, liderlik sultası iddiası olmayan, iki partiden bir tanesi olduğu görülecektir. Rahmetli Genel Başkanımız Alparslan Türkeş'in sağlığında 09 Ekim 1994 tarihinde yapılan kongrede, tüzüğümüzün 43. maddesinde yapılan bir
değişiklikle, Milliyetçi Hareket Partisi'nde liderlik sultasının olamayacağı, siyasi parti liderlerinin de görev sürelerinin bir sınırı olduğu, siyasi partilerin liderlerin malı olmadığı anlayışı ile diğer siyasi partilere de bir örnek olarak 'Aynı kişi ara vermeksizin 5 defadan fazla seçilemez' hükmü getirilmiştir. Başbuğumuzun dönemine ait olan tüzüğü elinde bulundurmayanlar, ya da o günler için önemsiz gibi algılanan bu konuyu not etmeyerek hatırlamayanlar, bu hükmün 2000 yılında yapılan kurultayda Sayın Devlet Bahçeli döneminde konulduğunu sanmaktadırlar. Tüzüğümüzdeki bu değişikliğin, 1994 yılında, benim de MYK'ya seçildiğim Büyük Kurultay'da yapıldığını çok iyi hatırlamakla birlikte, Alparslan Türkeş döneminde MHP'nin Genel Sekreterliği'ni yapmış, eski bir yönetici olarak elimdeki bu eski tüzüğü arşivimde halen saklamaktayım. Bu bilgiler ışığında; 06 Temmuz 1997 tarihinde ilk defa Genel Başkan seçilen Sayın Devlet Bahçeli; 23 Kasım 1997 tarihinde ikinci defa seçilmiştir, 05 Kasım 2000 tarihinde üçüncü
defa, 12 Ekim 2003 tarihinde dördüncü defa seçilmiş, 19 Kasım 2006 tarihinde yapılan 8. Olağan Büyük Kurultay'da beşinci defa ve son kez seçilmiştir. Yani, Genel Başkanımızın bu yıl içinde yapılacak kurultayda aday olmasının önü kapalıdır. Sayın Devlet Bahçeli'nin genel başkanlık döneminde, yapılmış olan kurultayların hiç birinde, Genel Başkan'ın görev süresini tanzim eden, tüzüğümüzün 43. maddesinin değiştirilmesi, gündeme getirilmemiştir. 05 Kasım 2000 tarihinde yapılan Brpar Liderliğin bütün partüyük Kurultay'da, parti tüzüğünün tam 32 maddesinde değişiklik yapılmasına rağmen, rahmetli Genel Başkanımızın demokrasi anlayışını, siyasi partilere bakışını yansıtan ve siyasi liderlere ders verecek nitelikteki 43. madde değiştirilmemiştir. Bu suretle rahmetli Genel Başkanımızın emanet ettiği ilkeli duruşa sahip çıkılmıştır. Başbuğumuz Alpaslan Türkeş'in getirdiği bu ilkeli duruşa sahip çıkarak 'Genel Başkan ara vermeksizin 5 defadan fazla seçilemez' hükmünü muhafaza eden ve bu ilkeye uyacağını bu güne kadar gösteren sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'ye bütün MHP camiası adına şükranlarımı sunuyorum. Bu davranışı ile Türk siyasi hayatında ve Ülkücülerin gönlünde yer tutacağı unutulmamalıdır."

"YENİ GENEL BAŞKANA PARTİYİ TEKRAR YAPILANDIRMA FIRSATI VERİLMELİDİR"

Koray Aydın, MHP'nin geleceğini herkesten daha çok düşünmek durumunda olan Devlet Bahçeli'ye açık bir çağrıda bulundu.

"Genel Başkanlık yetkilerinizi kullanarak olağanüstü kurultayı toplantıya çağırınız. Olağanüstü kurultayda tüzüğün 'seçimli olağanüstü kurultay yapılamaz' maddesini de değiştirerek, yeni seçilecek MHP Genel Başkanı'nın önünü dolayısıyla MHP'nin önünü açınız" diyen Aydın, olağan kongreye kadar geçecek süre içinde yeni genel başkana teşkilatları düzenleme ve partiyi yeniden yapılandırma fırsatı verilmesi gerektiğini savundu.

Türk milletine büyük hizmetler yapmış, çok büyük bedeller ödemiş Milliyetçi Hareket Partisi'nin, "dur bakalım ne olacak" mantığıyla olağan kurultayı bekleyecek lüksü olmadığını belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"MHP, zaten yapılacak lider değişimini bir an önce hayata geçirmeli, sonra da liderin etrafında kenetlenerek iktidara yürümelidir. Geçmişte lider değişimini başarıyla gerçekleştiren MHP'nin bu değişimi de başarıyla gerçekleştireceğine yürekten inanıyorum. MHP, bu değişimi süratle gerçekleştirmediği takdirde, bilimsel araştırmalarda ortaya çıkan ve seçim sonuçlarıyla da apaçık görülen özellikle merkez sağda meydana gelen boşluk hızla doldurulacaktır. Bu boşluk, yeni oluşum arayışlarını sürekli gündemde tutmaktadır. Siyasetin boşluk kabul etmeyeceği açıktır. Bu gerçekler ışığında MHP, ayağına kadar gelmiş bu tarihi fırsatı kaçırmamalı, yeni arayışları da karşılayan bir politik manevrayla, iktidarın en güçlü alternatifi olduğunu göstermelidir. Zaman, MHP'yi yeniden yapılandırma zamanıdır. Zaman, Türk milletinin bütünüyle kucaklaşma zamanıdır. Zaman, bütün Türk milliyetçilerini, bütün ülkücüleri kucaklama ve iktidar hedefine kilitleme zamanıdır. Zaman, MHP'yi adına yaraşır bir şekilde "harekete" geçirme zamanıdır. Zaman, ülkücü hareketin aşkını, coşkusunu, heyecanını MHP yönetimine taşıma zamanıdır. Zaman, kırgınlıkları, küskünlükleri ve dargınlıkları unutmak, MHP ve Türk milletinin aydınlık geleceğine hep birlikte yürümek zamanıdır."

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koray Aydın, bu çıkışının 'muhalefet harekatı' olarak değerlendirilmemesini istedi. MHP'de liderlik sorunu olmadığınBrpar Liderliğin bütün partı, ancak tüzük gereği Bahçeli'nin yeniden aday olamayacağını tekrarlayan Aydın, Kasım ayı beklenmeden genel kurulun toplanmasının MHP'nin lehine olacağını vurguladı.

Aydın, "Siz aday mısınız?" şeklindeki soruya, "Şu anda adaylığım sözkonusu değildir ama ileride gelişmelere göre bir değerlendirme yapabiliriz" karşılığını verdi. Aydın, şimdiye kadar tüzüğü değiştirmeyen Bahçeli'nin bundan sonra da değişiklik yapacağını düşünmediğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 14:24:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?