3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Kriz Ankara'yı teğet geçmedi

Zenginlerin restoranı olarak bilinen Paper Moon da krizden nasibini aldı. Krizin ağırlaştığı 2008'de 7.3 milyon dolar ciro yapan Paper Moon, 10 milyon dolarlık yıl sonu hedefine ulaşamadı ve 2007'deki 8.3 milyon dolarlık cironun gerisine düştü. Bu tabloya işleri düşen Ankara Paper Moon sebep oldu. İstanbul Paper Moon ise kRize rağmen hedeflerine ulaştı

Küresel kriz, Türkiye'nin en zengin patronları ve üst düzey yöneticilerinin, sanatçıların, siyasetçilerle bürokratların müdavimi olduğu Paper Moon'un İstanbul ve Ankara restoranlarına hem olumlu hem olumsuz yansıdı! İstanbul'daki Paper Moon kRize rağmen hedeflerini tuttururken Ankara Paper Moon aynı başarıyı yakalayamadı.

Bu gelişmeler sonucunda 2008 yılında toplam 7.3 milyon dolar ciro yapan Paper Moon'un işletmecisi Akmerkez Lokantacılık, 10 milyon dolarlık yıl sonu hedefini tutturamadığı gibi 2007 yılındaki 8.3 milyon dolarlık cirosunun 1 milyon dolar gerisine düştü.

İstanbul'u etkilemedi

Akkök Grubu'nun 2008 faaliyet raporunda Ankara Paper Moon için, "2008 yılının son çeyreğinde şiddetlenen kriz koşulları, Ankara Paper Moon'un yıl sonu itibarıyla öngörülen hedeflerin gerisinde kalmasına yol açmıştır" bilgisi verildi. Aynı raporda yer verilen "Açıldığı tarihten itibaren cirosunu sürekli artıran İstanbul Paper Moon, 2008 yılında da bu geleneğini sürdürmüş ve öngördüğü hedeflere ulaşmış, başarılı bir yılı geride bırakmıştır" değerlendirmesi, İstanbul Paper Moon'un krizden Ankara gibi darbe almadığını ortaya koyuyor.

Paper Moon restoranları Dinçkök Ailesi'ne ait Akkök Grubu bünyesinde faaliyet gösteriyor. Paper Moon restoranlarının müdavimleri arasında Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'tan Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Başkanı Aziz Yıldırım'a, Beşiktaş'ın eski Başkanı Serdar Bilgili'den mevcut Başkanı Yıldırım Demirören'e, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan AKP Milletvekili Ömer Çelik'e kadar birçok ünlü isim bulunuyor.

Ünlü mimar Tony Chi tasarladı

- Ankara Kavaklıdere'deki Beymen mağazasının giriş katında bar ve cafe olarak hizmet veren Paper Moon'un aynı binanın terasında da restoranı bulunuyor. Ankara'daki Paper Moon'un tasarımını ünlü mimar Tony Chi üstlendi. Hyatt International, Mandarin Oriental Hotel Group, Hilton International, Four Seasons Hotel Group gibi gruplarla dünyaca ünlü birçok restoranın tasarımlarında imzası olan Chi, New York ve Akmerkez'deki Paper Moon'u da tasarlayan isim.

En düşük ciroyu 632 bin dolarla 2001'de yapmıştı

- Akmerkez Lokantacılık, Akmerkez'de bulunan Paper Moon adlı restoranı 1996'dan beri işletiyor. Restoranda İtalyan şefi Giuseppe Pressani yönetiminde 76 personel hizmet veriyor.

- 2006'da hizmete giren Ankara Paper Moon'da ise Paolo Lattanzi'nin danışmanlığında ve Ellio Magrograssi yönetiminde 38 personel çalışıyor.

- 2001 krizi Papermoon'un cirosunu ciddi anlamda etkiledi. Restoran o yıl sadece 632 bin dolar ciro yaptı.

- 2004'e kadar toparlandı ve cirosunu 4.2 milyon dolara çıkardı. Ciro 2005'te 4.3 milyon dolara, 2006'da devreye giren Ankara'daki restoranın da etkisiyle 6 milyon dolara yükseldi.

- 2007 cirosu 8.3 milyon dolarla şu ana kadar yakalanan en yüksek ciro.

 

Necla Dalan - Vatan
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 16:36:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?