1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Kurtarma köpeklerine zorlu eğitim

Ankara İtfaiyesi'nde, arama-kurtarma köpeklerine insan yavrusu titizliğiyle bakılıyor. Çok iyi beslenen köpekler eğitiliyor ve sosyalleşmeleri sağlanıyor.

Köpek eğitimi uzmanları Osman Kahraman, Dinçer Gülbağ ve Cahit Eraslan, İtfaiye Daire Başkanlığı’nca köpeklerin bakım ve eğitimi için düzenlenen alanda, köpeklere arama kurtarma eğitimi veriyorlar.

Eğitim uzman Osman Kahraman, köpek eğitiminin, 7-8 aylıkken, köpekte kişiliğin şekillenmesiyle başladığını ifade ederek, görev yapabilecek düzeye gelmesinin ise en az 2 yıl sürdüğünü kaydetti.

Kahraman, şu anda eğittikleri 5 cins köpeğin uluslararası standartlarda olduğunu, 3 cins köpeği de aynı seviyeye getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Arama kurtarma köpeği eğitiminin göçük altında kalan canlının belirlenmesi olduğunu anımsatan Kahraman, Liz’in ormanda kaybolan kişilerin izinin takibinde, Selen’in ise su altında bulunan cesedin yerinin tespitinde de yardımcı olacak biçimde yetiştirildiğini belirtti.

Arama kurtarma köpeği eğitimini kısaca temel itaat, ileri itaat, çeviklik kazandırılması, sosyalleştirilmesi ve enkaz araması gibi başlıklarla tanımlayan Kahraman, "Bir arama kurtarma köpeğinin istenilen düzeye getirebilmek için düzenli bir program dahilinde en az 2 yıl aralıksız eğitim veriyoruz. Tabi ki köpeklerimizin eğitimi belli bir formasyonun kazandırılmasıyla bitmiyor. Köpeklerimizin formlarını korumaları ve kendilerini daha da geliştirmeleri için hazırladığımız programları aralıksız uygulanarak onları en verimli seviyeye ulaştırmaya çalışıyoruz" dedi.

Köpeklerin sosyalleşmesi ve karşılaşabileceği çevre ve ortamı tanımasının çok önemli olduğuna değinen Kahraman, köpeklerin üstün performans göstermesi için koşulları ve çevreyi yadırgamamasının önemine vurgu yaptı. Köpekleri değişik çevre ve iklim koşullarına alıştırmak için Türkiye’nin değişik bölgelerine götürdüklerini belirten Kahraman, Jandarma, Sivil Savunma, AKUT, ORDOS (Ortadoğu Teknik Üniversitesi Arama Kurtarma), KEM (Emniyet Köpek Eğitim Merkezi ve benzeri kuruluşlarla sürekli işbirliğinde olduklarını hatırlattı.

Köpeklerin beslenmelerinin de çok özel olduğunu anlatan Kahraman, "Köpeklerimize vitamin değeri çok yüksek özel mamalar dışında hiçbir yiyecek maddesi vermiyoruz. Uyguladığımız farklı beslenme modeli arama kurtarma köpekleri için zorunlu. Kazandırdığımız beslenme alışkanlığı köpeklerimizin göçük altında karşılaşabilecekleri yiyecek maddelerine yönelmelerini engelleyerek, arama kurtarma çalışmasında ilgilerinin dağılmasını önlüyor" dedi.


Kenthaber
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 15:26:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?