3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Kurum performansı açıklanacak

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2008 yılı Ekim ayı itibariyle 15,3 milyar dolar düzeyinde uluslararası doğrudan yatırım çektiğini belirterek, "Bu rakam da göstermektedir ki uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin geleceğine olan güveni tamdır" dedi.

Bakan Şimşek ayrıca, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı çerçevesinde bundan sonra her üç ayda bir kurumların performansını ilerleme raporlarıyla açıklayacaklarını kaydetti.

Bakan Şimşek, 4. Kızılcahamam Yatırım Konferansı çerçevesinde gerçekleştirilen 13. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, küresel ekonomide 2007 yılından bu yana bir yavaşlamanın yaşandığını, 2008 Eylülü'nden itibaren de daha da derinleşen küresel mali kriz nedeniyle dünya ekonomisinin zorlu günler geçirdiğini belirtti. Küresel ölçekte faaliyet gösteren pek çok finansal kuruma devlet müdahalesinin gerekli hale gelmesi sonucunda fonların daralması ve güven ortamının sarsılması sonucu yaşanan sıkıntıların reel sektöre de yansıdığını kaydeden Şimşek, küresel mali krizin etkilerinin reel sektörü en az düzeyde etkilemesini sağlamak üzere ülkelerin birbirleriyle uyumlu bir şekilde ve ekonomik yapılarına paralel olarak bir dizi önlemleri uygulamaya koyduklarını söyledi. Geçen hafta itibariyle küresel ekonomide alınan tedbir paketlerinin toplamı dünya milli gelirinin yüzde 20'sini aşmış durumda olduğunu bildiren Şimşek, "Küresel ekonomiye entegrasyon
yolunda önemli aşamalar kaydeden Türkiye'nin de bu krizden etkilenmesi kaçınılmaz. Türkiye'nin son 6 yılda uyguladığı mali disiplin ihtiyatlı para politikaları ve uygulamaya koyduğu yapısal reformlar sonucunda ekonominin eskiye oranla daha güçlü hale geldi" dedi.

Şimşek, başta bankacılık olmak üzere sosyal güvenlik, gelir idaresi ve enerji gibi pek çok alanda kararlılıkla gerçekleştirilen yapısal reformlar sonucunda Türkiye'nin dışsal şoklara karşı direncinin arttığını vurguladı. 2001 yılından bu yana yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların YOİKK çatısı altında yürütüldüğünü kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

'YOİKK'in bugün gerçekleştireceği toplantısında yatırım ortamına ilişkin görev ve sorumluluğu bulunan tüm kurum ve kuruluşlarımız tarafından yürütülen çalışmalar değerlendirilecek, teknik komite toplantılarında kararlaştırılan eylemler gözden geçirilecek. Yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarının başarısı, ülkede yaratılan güven ve istikrar ortamının sürdürülebilir olmasına bağlıdır. Son dönemde yaşamakta olduğumuz küresel mali kriz, ekonomideki güven ve istikrar ortamının ne derece önemli bir faktör olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Uluslararası finans piyasalarında başlayan krizin etkilerinin en aza indirilmesine yönelik çalışmalarını sürdüren hükümetimiz, ülkemizin rekabet gücünün artırılması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yurt içi tasarruf oranlarının yükseltilmesi amacını taşıyan önlem paketleri oluşturmuştur. Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan daralmaya rağmen Türkiye bir yatırım yeri olarak cazibesini korumaya devam etmektedir. 2002-2007 döneminde yüzde 6,8 oranında büyüyen ülkemiz, 2008 yılı Ekim ayı itibariyle 15,3 milyar dolar düzeyinde uluslararası doğrudan yatırım çekmiştir. Bu rakam da göstermektedir ki uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin geleceğine olan güveni tamdır.''

Bakan Şimşek, 30 Ocak 2008 tarihinde gerçekleştirilen son YOİKK toplantısından bu yana kaydedilen ilerlemeler konusunda da şunları söyledi: ''Özel sektör tarafından sunulan öneriler ve yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarının yaygınlaştırılması beklentisine paralel olarak 30 Ocak 2008 tarihinde AR-GE konularında yatırım ortamı ile ilgili çalışmalar yürütmek üzere TÜBİTAK'ın başkanlığında AR-GE Teknik Komitesi kurulmuştur. AR-GE faaliyetlerinin ve yenilikçiliğin yaygınlaştırılmasına yönelik olarak önemli destek unsurlarını kapsayan Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun, 2008 yılı Nisan ayında yürürlüğe
girmiştir. SPK tarafından yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarını desteklemek üzere 2008 yılı başında yürürlüğe giren tebliğ aracılığıyla yatırımcı haklarının korunması yolunda önemli bir adım atılmıştır.

YOİKK çalışmalarının performansının değerlendirilmesi amacıyla ilki 2007 yılında oluşturulan YOİKK Teknik Komite Eylem Planları, teknik komitelerin 2008 yılına ait gündemini de içerecek şekilde güncellenmiş ve 22 Nisan 2008 tarihine Hazine Müsteşarlığı internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyurulmuştur. İş gücü üzerindeki idare ve mali yüklerin azaltılması ve iş gücü piyasasının esnekliğini artırmasını amaçlayan 'istihdam paketi', 26 Mayıs 2008'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. YOİKK Eylem Planı çerçevesinde bundan sonra her üç ayda bir kurumların performansını ilerleme raporlarıyla açıklayacağız.''

Hükümetin kamu-özel sektör işbirliği ve diyaloğunun başarılı bir örneğini oluşturan YOİKK çalışmalarını desteklediğini belirten Şimşek, Türkiye'nin küresel ekonomi ve yatırım çevrelerince takip edilen uluslararası yatırım veri endekslerinde önemli ilerlemeler kaydettiğini ifade etti. Şimşek, ''Dünya Bankası tarafından Eylül 2008 tarihinde yayımlanan ülkelerin iş ve yatırım ortamlarının iş yapma kolaylığına göre kıyaslandığı iş ortamı 2009 raporuna göre Türkiye 181 ülke arasında 59. sıraya yerleşmiştir. 59. sırayı hak etmiyoruz. Özellikle mevcut küresel ortamdaki fırsatları mutlaka değerlendirmeliyiz. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü tarafından yayımlanan Dünya Yatırım Raporu'na göre 2007 yılındaki yaklaşık 22 milyar tutarında uluslararası doğrudan sermaye girişi ile Türkiye dünya genelinde 23. sırada, gelişmekte olan ülkeler arasında ise 9. sırada yer almıştır. Yine aynı raporda yer alan dünya yatırım beklentileri çalışmasına göre Türkiye 2008-2010 döneminde yatırımcı tercihleri arasında 15. en cazip ülke olarak gösterilmiştir.

FORBES tarafından Haziran 2008'de yayınlanan İş Yapmak İçin En İyi Ülkeler Endeksi'ne göre Türkiye bir önceki yıla göre 7 sıralık bir iyileşme kaydederek, 121 ülke arasından 41. sıraya yerleşmiştir. 10 farklı faktör aracılığıyla ülkelerdeki ekonomik bağımsızlık seviyesini derecelendiren Heritage Vakfı Ekonomik Bağımsızlık Endeksi'ne göre Türkiye, 9 basamak ilerleme kaydederek 162 ülke arasında 74. olmuştu" diye konuştu.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin yatırım ortamının geliştirilmesi için teknik komite çalışmalarındaki güncel durumun takip edilmeye devam edeceğini ve üç aylık ilerleme raporlarının düzenli olarak yayınlanacağını bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2009 Pazar 17:54:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?