3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Lokum ve baklavaya 'yasal koruma'

Hükümet, daha önce baklavayı 'milli tatlı' olarak tanıtan, Türk lokumunu da 'lokumi' adıyla Avrupa Birliği'ne tescil ettiren Rumların çalımına karşı atağa geçti.

Antep fıstığı, İznik çinisi, Türk rakısı, Kayseri mantısı, Maraş dondurması gibi ürünler 'yasal koruma' altına alınacak. Bu ürünlerin tescilinde Türk Patent Enstitüsü yetkili olacak. Rumların 'lokumi' adıyla AB'ye tescil ettirdiği Türk lokumu ve 'milli tatlı' olarak tanıttıkları Gaziantep baklavası eve dönüyor. Hükümetin hazırladığı yasa tasarısıyla baklava, Türk lokumu, Türk rakısı, Sivas kangalı gibi geleneksel özellikli ürün adları koruma altına alınacak. Bu ürünlerin tescilinde Türk Patent Enstitüsü yetkili olacak.

Enstitüsü'nün vereceği patent, uluslararası ölçekte de kabul edilir olacak.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Türk Patent Enstitüsü, hazırladığı yasa tasarısıyla coğrafi işaretlerin ve geleneksel özellikli ürün adlarını koruma altına alınıyor. Yasa ile Rumlar'ın 'lokumi', 'Kıbrıs lokumu' adlarıyla AB'ye tescil ettirdiği Türk lokumunun yeniden ülkeye dönmesi ve baklavanın ebediyen Türk tatlısı olarak tescillenmesinin yolu açılmış oldu.

Şu anda 93 olan Türk ürünü, yasayla birlikte; yeni coğrafi işaretler, menşe adı, mahreç işareti, geleneksel özellik, geleneksel özellikli ürün, tür adı
haline gelmiş isimlerle birlikte çeşitlenecek. Türk Patent Enstitüsü tarafından verilecek tescil belgeleri, uluslararası kuruluşlar nezdinde de geçerli olacak. İlk etapta akla gelen Türkiye'ye özgü ürünler şunlar:

"Çorum leblebisi, Antep baklavası, Antep fıstığı, Ayvalık tostu, Sivas kangalı, Türk lokumu, Türk rakısı, Türk kahvesi, Kars çoban köpeği, Anadolu motifi, İznik çinisi, Anadolu kilimi, Turkuvaz, Lale."

Yasa tasarısı, Türkiye'de yöresel veya geleneksel karaktere sahip ürünlerin teşviki ve üretimin çeşitlendirilmesi yoluyla ürünlerin piyasa değerlerinin artırılarak, bölgesel, kırsal ekonomilerin güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlandı. Tasarı ayrıca üretim metodunda ve kaynakta garanti sunulmak suretiyle tüketicilerin yüksek kalitede ürünlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla; doğal ve beşeri unsurların bir araya gelmesi sonucu tarım, maden, el sanatları ve benzeri alanlarda ortaya çıkan her türlü ürünün coğrafi işaret veya geleneksel özellikle ürün adıyla korunmasını kapsıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 15:05:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?