3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Mahkemeden CHP'nin talebine red

Anayasa Mahkemesi, kanuna aykırı eğitim kurumu açanların cezalarını indiren ve bu tür yerlerin kapatılmasını öngören Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükmünü kaldıran maddesinin iptal istemini reddetti.

Yüksek Mahkeme, TCK'nın 263. maddesindeki değişikliğin iptali için CHP'nin başvurusu esastan görüşerek karara bağladı. Mahkeme heyeti, CHP'nin iptal istemini reddetti. TCK'nın 263. maddesinin ilk halinde kaçak eğitim eğitim kurumu açanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi ve kurumların kapatılması öngörülüyordu. Hükümet 29 Haziran 2008 tarihinde yaptığı değişiklikle bu cezanın üst sınırını 1 yıla indirirken, para ceza cezasına çevrilmesine de imkan tanımıştı. CHP'de bu düzenlemenin iptali için 119 milletvekilinin imzası ile Anayasa Mahkemesi'ne dava açmıştı. Bu düzenlemeye yönelik CHP'nin iptal istemi yüksek mahkemenin bugün yaptığı toplantıda reddedildi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca bugünkü toplantısında CHP'nin TCK'nın 13. maddesine eklenen 2. fıkrasını iptali istemini de karara bağladı. Yüksek mahkeme, CHP'nin bu talebini de reddetti. Eklenen bu fıkra yabancı bir ülkede işlenen bazı suçlardan dolayı Türkiye'de yargılama yapılmasının Adalet Bakanı'nın talebine bağlı olması şartını getiriyordu.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 15:53:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?