3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Maliye ile Kızılay arasında vergi savaşı

KAMU yararına çalıştığı için her türlü vergiden muaf olmasına rağmen banka hesaplarından yüzde 15 stopaj kesintisi yapılan Kızılay ile Maliye Bakanlığı arasındaki “vergi” düğümü çözülemiyor.

3 BİN DAVA AÇTI

Kızılay, hakkı olan stopajın kesilmemesi için Maliye Bakanlığı’na başvurmasına rağmen sonuç alamayınca, çareyi her bir banka hesabı için her kesintide dava açmakta buldu. Kızılay, sırf bu yüzden geçen yıl hepsini kazandığı 3 bin dava açtı. Açılan bu davalarla, kamu, gereksiz yere para ve zaman kaybına uğrarken, mahkemeler de meşgul ediliyor. Açılan davaların masrafları da yine kamunun cebinden çıkıyor.

BAĞIŞLARA DARBE

Kızılay, 1606 sayılı “Bazı Dernek ve Kurumların Bazı Vergilerden Muaf Tutulmasına” ilişkin kanun gereğince, her türlü vergiden muaf tutulurken, 2006 yılında çıkan Gelir Vergisi Kanunu’nda daha önceki vergi muafiyetlerine yer verilmiyor. Bunun üzerine, o yıldan itibaren, Kızılay’a yapılan bağışların toplandığı tüm banka hesaplarına uygulanan faizlere yüzde 15 oranında stopaj kesintisi uygulanıyor. Bu da kuruma yapılan bağışlarda ciddi miktarlarda azalmaya neden oluyor.

İş gücü ve zaman kaybı yaşanıyor

KIZILAY yetkilileri, Kızılay Genel Merkez ve şubelerinin bankalarda bulunan hesaplarına ait söz konusu stopajların iadesi amacıyla açılan davaların münferit olarak hesap bazında açıldığına dikkat çekerek, “Açılan her dava için oluşan avukat vekalet ücretleri ve diğer mahkeme giderleri ülkemiz kaynaklarında büyük kayba neden oluyor” açıklamasında bulundu.
 
Bütün bunların yanında bürokratik işlemlerin takibi amacı ile yaşanan iş gücü ve zaman kaybına da dikkat çeken Kızılay yetkilileri, bu durumun dernek yanında, davaların görüldüğü mahkemelerin yoğunluğunu da artırdığına işaret etti.

Kamunun cebinden 525 bin TL çıkıyor

YETKİLİLER, banka hesabındaki miktarın yüksekliğine göre vekalet ve dosya ücretiyle birlikte dava başına 350 TL harcandığını kaydederken, bu miktarı, davaları kaybeden Maliye Bakanlığı’nın ödemesi gerekiyor. 

Hukuk müşavirliği yetkilileri, kimi hesaplardaki meblağın çok düşük olması nedeniyle 50 TL için dahi dava açmak zorunda kaldıklarını ifade ederken, bu tür davalarda vekalet ücretinin 5 TL’ye kadar düştüğünü aktardı. Ancak, 3 bin davanın yarısı için dahi 350 TL avukatlık ücreti harcansa, kamunun cebinden en az 525 bin TL çıkıyor.

Akşam
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 19:30:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?